Noćni čuvar (1994)

Nattevagten / Nightwatch (Originalni naziv)

triler horror

Studenta koji se zaposli u mrtvačnici kao noćni čuvar osumnjiče za serijska ubojstva

 
Režija: Ole Bornedal
Scenarij: Ole Bornedal
Uloge: Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Grabol, Kim Bodnia, Lotte Andersen, ...

Filmografija

Relativno jeftini horor-triler danskog režisera Olea Bornedala koji je 1994. godine postao veliki hit ne samo u svojoj domovini, nego i u ostatku Europe.

Martin (N. Coster-Waldau) je mladi, pametni Danac koji, ne bi li sa strane malo zaradio, prihvati posao noćnoga čuvara u mrtvačnici kopenhaškog forenzičkog instituta. Istodobno, u gradu zavlada strah i panika, jer se pojavi slučaj serijskog ubojice koji siluje i ubija prostitutke. Martinu posao postane i više nego neugodan, jer mora, među ostalim, biti u izravnom dodiru s dopremanjem i čuvanjem njihovih izmasakriranih trupala. Jedne večeri, nadgledajući prostorije, on zapazi da se u mrtvačnici događa nešto neobično...

Danski film Nattevagten napet je i dobro režiran film strave nerijetkih napetih prizora, neočekivanih obrata i vrlo dobro osmišljenih likova koji odražavaju tjeskobu novonastale situacije - slučaja serijskih ubojstava koji prestrave glavni danski grad. Odlična gluma (osobito mladi glumac N. Coster-Waldau) i vrlo precizan scenarij (dosta poznatog danskog scenarista i redatelja Ole Bornedala) velika su odlika ovog filma. Nattevagten je postigao priličan uspjeh u svojoj zemlji, a nekoliko godina poslije doživio je američki remake, no također u Bornedalovoj režiji.


Komentari (3)

Foto