Otkriveni raj (2003)

PARADISE FOUND (Originalni naziv)

drama biografski

Životna priča o djelu P. Gauginua, jednog od najutjecajnih francuskih slikara 19. stoljeća

 
Režija: Mario Andreacchio
Scenarij: John Goldsmith, Mario Andreacchio
Uloge: Kiefer Sutherland, Nastassja Kinski, Alun Armstrong, Thomas Heinze, ...

Filmografija

Paradise Found solidan je film o jednom dijelu života jednoga od najslavnijih i najutjecajnijih francuskih slikara 19. stoljeća, po mnogima idejnom začetniku fauvizma, Paulu Gauginu. Film Marija Andreacchija zorno prikazuje slikarev odnos prema radu, njegove uspone i padove, te odlazak na Tahiti, na kojemu je ostvario najznačajnija djela svojega bogatog opusa.

Pariz, kraj 19. stoljeća. Paul Gaugin (K. Sutherland) je uspješan promotor slikara. Živi u centru grada sa suprugom Mette (N. Kinski) i njihovo četvero djece. Ali, kada njegova strast za slikanjem preraste u opsesiju i razvije mu želju da napravi revoluciju u umjetnosti, Gaugin mora osloboditi divljaka u sebi. Zbog toga napušta posao i svoj lagodan život, što dovodi njegovu obitelj do ruba bankrota. On sam, uloživši posljednji novčić, otputuje na Tahiti. Iako daleko od doma, Gaugin će tamo spoznati neke nove vrijednosti i unaprijediti svoje slikarske vještine. S uočljivim napretkom i razvojem, on će se vratiti u rodnu zemlju, no to ne znači da će njegova djela biti objeručke prihvaćena...

Glavnu i vrlo zahtjevnu ulogu izvrsno interpretira poznati glumac Kiefer Sutherland, dok njegovu napaćenu suprugu također dobro tumači Nastassja Kinski. Dobar scenarij, uvjerljiv prikaz pariškoga umjetničkoga miljea, kao i egzotičnih otoka Južnih mora, odlika su ove biografske drame.


Komentari (0)

Foto