Max Minsky i ja (2007)

MAX MINSKY UND ICH (Originalni naziv)

komedija drama

Priča o odrastanju i suočavanju s obiteljskim i životnim problemima jedne 13-godišnjakinje

 
Režija: Anna Justice
Scenarij: Holly-Jane Rahlens
Uloge: Zoe Moore, Emil Reinke, Adriana Altaras, Jan Josef Liefers, ...

Filmografija

Ovjenčana Njemačkom filmskom nagradom u kategoriji najboljeg filma za djecu i mlade, te nagrađena na Sarajevo Film Festivalu i Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Montréalu, odlična humorna drama hvaljene redateljice Anne Justice (Lupino Brothers, Boilers Garten, Ich liebe das Leben, Noch einmal lieben) uspjela je adaptacija romana Kraljević William, Maximilian Minsky i ja, debitantskog proznog djela književnice i scenaristice Holly-Jane Rahlens (Va Banque, A Father´s Revenge, Beyond the Sea).

Emotivna Nelly Sue Edelmeister (Z. Moore) mirna je i povučena 13-godišnja Berlinčanka, kći temperamentne majke Lucy Bloom (A. Altaras) i poimalo lakomislenog oca Bennyja (J. J. Liefers), trubača u mjesnom jazz-bendu. Kao senzibilna djevojčica dijelom njemačkih, a dijelom židovsko-američkih korijena, Nelly osjeća da su joj se roditelji prilično otuđili, a od odraslih ju najbolje razumije majčina teta Risa Ginsberg (M. Bleibtreu), krojačica s kojom o svemu otvoreno razgovara. Dok u školi svakodnevno trpi maltretiranja agresivne razredne kolegice Yvonne (M. Foerste), a majka ju neprestano obasipa pričama o svom omiljenom New Yorku, Nelly uživa u čitanju znanstvenih knjiga i razmišljanju o tajnama svemira.

Mašta kako će upoznati luksemburškog kraljevića Edouarda (K. Becker), nešto starijeg tinejdžera u kojeg je platonski zaljubljena. Istodobno, približava se Nellyna bar mitzvah, židovski obred obilježavanja 13. rođendana za koji Lucy ima velike planove, premda Nelly ne razumije u čemu je važnost Židovstva i isticanja vlastite vjeroispovijesti. No kad od profesorice tjelesne kulture (C. N. Wiese) dozna da se uskoro u Luksemburgu održava međunarodno košarkaško prvenstvo ženskih školskih timova, te da će se u školi održati izbor članica tima njihove škole, Nelly zaključi kako bi joj sudjelovanje na prvenstvu pružilo savršenu priliku da upozna kraljevića Edouarda. A da bi postala dobra košarkašica, Nelly će trebati pomoć problematičnog školskog kolege Maxa Minskog (E. Reinke), sina atraktivne Melisse Minsky (S. Simon), vlasnice restorana u kojem svira njezin otac Benny. Međutim, Max je slab učenik i problematičan klinac s kojim će Nelly teško pronaći zajednički jezik....

Književnica i scenaristica Holly-Jane Rahlens potpisuje scenarij i ovog sugestivno režiranog filma, nepretenciozne, emotivne, dirljive, atmosferične i angažirane priče o bistroj 13-godišnjoj djevojčici koja odrasta i sazrijeva suočavajući se s obiteljskim problemima, očevom nevjerom i gubljenjem vlastitih djetinjih iluzija. Istodobno, pitajući se o smislu vjerskog identiteta i osobnog iskazivanja religioznosti, isprva plaha i nesigurna mala junakinja s vremenom postaje samouvjerena, čvrsta i odlučna osoba sposobna nositi se sa svim problemima i nedaćama svakodnevnog života.

Nju vrlo uvjerljivo i utjelovljuje iznimno darovita Zoe Moore (Break Even, Storno, Pigs Will Fly, Summertime Blues), za ovu ulogu 2008. ovjenčana posebnom nagradom na festivalu u Münchenu. Uz vršnjaka Emila Reinkea, partneri Zoe Moore su iskusna Adriana Altaras, rođenjem Hrvatica koja je za nastup u romantičnoj drami Paradiso - Sedam dana sa sedam žena 2000. nagrađena Srebrnim medvjedom na festivalu u Berlinu, potom markantni Jan Josef Liefers i nedavno preminula Monica Bleibtreau.


Komentari (0)

Foto