Kviz (1994)

QUIZ SHOW (Originalni naziv)

drama povijesni

Priča prama istinitom događaju o namještanjima u američkom kvizu znanja sredinom 50-tih

 
Režija: Robert Redford
Scenarij: Paul Attanasio, Richard N. Goodwin
Uloge: John Turturro, Rob Morrow, Ralph Fiennes, Paul Scofield, David Paymer, ...

Filmografija

"Kviz" je bio četvrti film koji je režirao glasoviti glumac Robert Redford (r. 1937.). Dvije godine prije tog filma režirao je "Rijeku sjećanja", a nakon njega "Šaptača konjima". Scenarij "Kviza" temelji se na dokumentarnoj knjizi Richarda N. Goodwina, koji je otkrio da je najgledaniji američki kviz namješten. Svi su glumci izvrsni, no posebno John Turturo kao Stempel i Ralph Fiennes kao Charles Van Doren. Prije tog filma Fiennes je nastupio u sasvim drukčijoj ulozi u "Schindlerovoj listi".

Sredinom pedesetih godina oko četrdeset milijuna ljudi gledalo je televizijski kviz "Dvadeset i jedan". Taj kviz znanja, s po dva natjecatelja, emitiran je svakog tjedna uživo. Zvijezda je postao Herbie Stempel (J. Turturo), običan radnik fotografskog pamćenja, koji je uspio osvojiti oko 70.000 dolara. Producenti su zaključili da je Stempel dosadio publici i da trebaju pronaći novu potencijalnu zvijezdu. Problem je bio u tome što je Stempel znao apsolutno sve i mogao je izgubiti samo ako ga na to nagovore. Producent Dan Enright (D. Paymer) i njegovi pomoćnici pronašli su idealnog kandidata. Bio je to mladi i zgodni profesor književnosti na njujorškom Sveučilištu Columbia, Charles Van Doren (R. Fiennes), sin Marka Van Dorena (P. Scofield), jednog od najuglednijih američkih intelektualaca, pjesnika i povjesničara književnosti koji je također predavao na istom Sveučilištu.
Enright je relativno lako nagovorio Charlesa Van Dorena da mu pitanja kažu unaprijed, no mnogo je teže bilo nagovoriti Stempela da se pravi kao da ne zna odgovor na pitanje koji je film nedavno dobio Oscara, što je baš svatko znao. Stempel je izgubio, a onda požalio što je na to pristao, jer je novac potrošio na klađenju. Van Doren je postao nova zvijezda kviza. Istodobno Dick Goodwin (R. Morrow), mladi ambiciozni pravnik iz jednog kongresnog podkomiteta, počinje istraživati je li kviz namješten. Stempel će mu rado pomoći u istrazi i uskoro će doći do afere koja će potresti ne samo televiziju nego i cijelu Ameriku...

Komentari (1)

Foto