Glas nevinih (2004)

VOCES INOCENTES / INNOCENT VOICES (Originalni naziv)

drama ratni

Potresna priča o građanskom ratu u San Salvadoru gdje su unovačeni i 12-godišnji dječaci

 
Režija: Luis Mandoki
Scenarij: Luis Mandoki, Oscar Orlando Torres
Uloge: Carlos Padilla, Leonor Varela, Gustavo Munoz, José Maria Yazpik, ...

Filmografija

"Nevini glasovi" potresna je ratna drama jednoga od najpoznatijih meksičkih suvremenih redatelja, Luisa Mandokija. Naime, radi se o zastrašujućem prikazu prilika tijekom građanskog rata u državi San Salvador tijekom 1980-ih. Ono što je veliki motiv filma, pa i glavna njegova tema, jest prikaz novačenja dvanaestogodišnjih dječaka u vojnike, o kojoj film progovara vrlo racionalno i naturalistički.Iako antiratan, film razvija priču unutar konkretnih ratnih situacija, dajući zornu sliku siromašnih ljudi koji nedužni stradavaju u njima.

Chava (C. Padilla) je jedanaestogodišnji dječak koji živi sa svojom siromašnom obitelji u gradiću koji je trenutno bojno polje između gerilaca i državne vojske. Budući da će uskoro imati dvanaest godina, shvaća da će sad, kao i ostali mu vršnjaci, biti unovačen. Jednoga ga dana posjeti ujak (J. M. Yazpik), pripadnik gerile, želeći ga uzeti među svoje. Chavin se otac tome protivi, uvjeravajući sina da su gerilci protivnici države. Chavina se obitelj preseli na periferiju grada, u sigurniju zonu, no to ne znači da će on moći izbjeći vojsku, koja upravo kani doći u njegovu školu i uzeti novu grupu dječaka u svoje čete. Naravno, svanut će dan novačenja i Chava će dobiti pušku i biti poslan u rat...
Film je osvojio desetak nagrada na međunarodnim festivalima, uključujući i Kristalnog medvjeda na Berlinskom za najbolji film.

Komentari (1)

Foto