Anarhistova žena (2008)

The Anarchist's Wife (Originalni naziv)

drama povijesni

Hrabra žena i dalje sanja o povratku svog voljenog muža

 
Režija: Peter Sehr, Marie Noelle
Scenarij: Marie Noelle, Ray Loriga
Uloge: María Valverde, Juan Diego Botto, Ivana Baquero, Nina Hoss, Jean-Marc Barr

Filmografija

Ovu priču o ljubavi koja ne umire smještenu u vrijeme rata i patnje režirali su Marie Noëlle, koja je i autorica scenarija te Peter Sehr (dobitnik Njemačke filmske nagrade za film "Kaspar Hauser", "Obsession", predstavljen na Sundanceu; pobjednik festivala Locarno "Ljubav na teži način"). Dirljiva priča još je više naglašena izvrsnim glumcima koje predvodi sjajna Maria Valverde (nagrada Goya za film "La Flaqueza del Bolchevique"), izražajni Juan Diego Botto (nagrada Goya za film "Vete de mí") i mlada Ivana Baquero iz filma "Panov labirint".

Više od milijun ljudi izgubilo je živote u Španjolskom građanskom ratu, dva milijuna bilo je zatvoreno, a pola milijuna istjerano iz Španjolske. Smještena u te mučne godine između Francovog puča i kraja Drugog svjetskog rata, ovo je priča o jednom paru i njihovoj vječnoj ljubavi. Odvjetnik Justo Calderón gorljivi je republikanac koji se protiv Franca bori i u rovovima i na radiju kao „Glas revolucije“.

Njegova elegantna mlada žena Manuela je razmažena i apolitična, ali predana majka njihovoj kćeri Palomi i snažno voli svog muža. Mlada obitelj prolazi sve strahote građanskog rata, svu bol izdaje, zatvaranja i mučenja, svu muku razdvojenosti. Kad Francove trupe pobijede, Manuela gubi kontakt s Justom. Same, bez novca, ona i Paloma bore se da prežive. No Manuela nikad ne prestaje vjerovati da će jednog dana opet pronaći Justa.

U svojoj neumornoj potrazi za mužem, u članku časopisa o zatvorenicima nekadašnjih koncentracijskih logora ugleda fotografiju i uvjerena je da je to Justo. Njezina potraga sada poprima nove dimenzije hitnosti…


Komentari (0)

Foto