Šerif u New Yorku (1968)

Coogan's Bluff (Originalni naziv)

akcija kriminalistički

Zamjenik šerifa kreće u potragu za robijašem koji mu je pobjegao prilikom izručenja

 
Režija: Don Siegel
Scenarij: Herman Miller, Dean Reasner, Howard Rodman
Uloge: Clint Eastwood, Lee J. Cobb, Susan Clark, Tisha Sterling, Don Stroud, ...

Filmografija

Punokrvni akcijski krimić "Šerif u New Yorku" prva je međusobna suradnja glasovitog redatelja i producenta Dona Siegela i velike, tada još samo glumačke zvijezde Clinta Eastwooda, suradnja koja je kulminirala tri godine kasnije filmom "Prljavi Harry". Lik Coogana zapravo je anticipacija Prljavog Harryja, a film je također bio zaslužan za nastanak nekad (i u nas) silno popularne TV serije Šerif u New Yorku s Dennisom Weaverom u naslovnoj ulozi.

Coogan (C. Eastwood) je zamjenik šerifa u Arizoni, učinkovit u hvatanju opasnih kriminalaca i osvajanju privlačnih žena, ali i trn u oku svojih pretpostavljenih jer je previše "na svoju ruku". Dobije zadatak da otputuje u New York i preuzme zatvorenika Ringermana te ga proslijedi u Arizonu. Međutim Ringerman uz pomoć svoje djevojke Linny pobjegne, što su Cooganovi nadređeni jedva dočekali da zamjenika šerifa opozovu i trijumfiraju zbog njegove nesposobnosti. No Coogan se ne miri s nastalim stanjem, nego mimo volje svojih šefova i newyorške policije krene u potragu za bjeguncem, usput osvajajući ženska srca...
Prije nego što su se udružili u kultnom "Prljavom Harryju", redatelj Don Siegel i Clint Eastwood surađivali su u policijskoj drami "Šerif u New Yorku", koja je, protivno uvriježnom mišljenju, u jednakoj mjeri Eastwoodov - glumački i Siegelov - redateljski trijumf. Žestoka policijska priča s iznimnim redateljskim okom za detalje rezultirala je tvrdokornim i dobro promišljenim krimićem, koji, povrh svega sadrži i ogromnu dozu Eastwoodove prezentacije kulerstva koje ćemo kasnije još gledati u "Prljavom Harryju". Ostale role odlično su odradili Lee J. Cobb kao detektiv McElroy, Susan Clark kao Julie Roth, izvrsni Don Stroud kao Ringerman te Tisha Sterling kao Ringermanova hipi djevojka.


Komentari (0)

Foto