Hachiko: Priča o psu (2009)

HACHIKO: A DOG'S STORY (Originalni naziv)

drama obiteljski

Ljubav jednog psa ne poznaje granice

 
Režija: Lasse Hallström
Scenarij: Stephen P. Lindsey, Kaneto Shindô
Uloge: Richard Gere, Sarah Roemer, Joan Allen, Cary-Hiroyuki Tagawa, Jason Alexander

Filmografija

Ova nevjerojatna istinita priča američka je adaptacija japanske priče o lojalnom psu imena Hachiko. Film je režirao priznati švedski redatelj Lasse Hallström, dok se u glavnoj ulozi pojavljuje jedan od najslavnijih američkih glumaca, Richard Gere.

Na povratku kući sveučilišni profesor Parker Wilson (R. Gere) na željezničkoj postaji ugleda napušteno štene pasmine akita. Kad na pitanje je li psića možda netko izgubio od šefa postaje Carla (J. Alexander) dobije niječan odgovor, Parker životinju privremeno odluči odnijeti kući, vjerujući da će se Carlu uskoro javiti pravi vlasnik. Dok se ni njegovoj supruzi Cate (J. Allen) ni kćeri Andy (S. Roemer) pretjerano ne sviđa ideja u psu u kući, Parkeru se umiljato štene izuzetno sviđa. A kad počne intenzivno skrbiti o novom ljubimcu kojem na savjet kolege Kena (C-H. Tagawa) dade ime Hachi, Parker će s njim početi razvijati neobičnu i vrlo čvrstu vezu. Nakon što se poslije nekoliko tjedana uvjeri u čvrstinu prijateljstva svog supruga i Hachija, Cate naposljetku dopusti da Hachi trajno ostane u njihovoj obitelji. Hachi će se s vremenom toliko vezati uz Parkera da će ga svakodnevno pri odlasku na posao početi pratiti na željezničku postaju, te ga ondje i dočekivati na povratku. A onda se jednog dana zbog kobnog srčanog udara Parker neće vratiti s posla...
Izuzetno emotivna, dirljiva i u završnici naglašeno sentimentalna obiteljska melodrama Šveđanina Lassea Hallströma (Još jednom, Vijesti iz dubine, Casanova), koji je za režije komedije "Moj život kao psa" i romantične drame "Kućna pravila" nominiran za Oscara, temeljena je na filmu "Priča o Hachikû" (Hachikô monogatari) japanskog redatelja Seijirôa Koyâme iz 1987. godine. Scenarij za Koyâmin film napisao je glasoviti Kaneto Shindô, među ostalim autor remek-djela "Djeca Hirošime", "Goli otok" i "Onibaba", a njegov je predložak za Hallströmov film preradio Stephen P. Lindsey, autor zapaženih kratkih filmova "Tajna krijesnica" i "Kad budu mogli letjeti" kojem je ovo prvi dugometražni projekt. Riječ je o prilično proračunato koncipiranoj storiji temeljenoj na istinitoj japanskoj zgodi o psu koji je toliko bio privržen svom vlasniku da ga je punih devet godina nakon njegove smrti svakodnevno čekao na željezničkoj postaji. Film koji intenzivno pokušava, a u posljednjoj trećini i uspijeva izmamiti suze iz gledatelja, pored ležerne i nenametljive režije, sugestivne atmosferičnosti, efektne fotografije Rona Fortunata (Dok vrag ne sazna da si mrtav, serija "Tračerica") i podjednako uspjele glazbe Jana A. P. Kaczmareka (Nevjerna, Gost), za rad na hitu "San za životom J. M. Barrieja" nominiranog za Oscara, nudi i raspoložene glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa popularni R. Gere (Oficir i džentlmen, Zgodna žena), a njegovi su partneri J. Allen (Čovjek bez lica, Bourneov ultimatum), J. Alexander (serija "Seinfeld", "Ljubav je slijepa") i C-H. Tagawa (Pearl Harbor, Planet majmuna).

Komentari (37)

Foto