Smrt joj dobro pristaje (1992)

DEATH BECOMES HER (Originalni naziv)

fantastika crna komedija

Dvije žestoke suparnice željne vječne mladosti nadmeću se u osvajanju plastičnog kirurga

 
Režija: Robert Zemeckis
Scenarij: David Koepp, Martin Donovan
Uloge: Meryl Streep, Bruce Willis, Goldie Hawn, Isabella Rossellini

Filmografija

Priča o umišljenoj glumici, udanoj za plastičnog kirurga i autorici knjiga o ljepoti, koji oboje pokušavaju dobiti vječnu mladost, samo da bi otkrili neke neugodne nuspojave. Film je dobitnik nagrade Oscar 1993. godine. Iste godine je osvojio i BAFTA nagradu i imao nominaciju za Zlatni globus.

Samoživa glumica Madeline (Meryl Streep) svojoj najboljoj prijateljici Helen (Goldie Hawn) ukrade još jednog potencijalnog zaručnika, ovaj put plastičnog kirurga Ernesta (Bruce Willis).  Depresivna i bijesna Helen doživi živčani slom i završi u bolnici za psihički oboljele te nabaci barem trostruku težinu od one koju je ranije imala. Kada se Helen i Madeline sretnu nakon mnogo godina, Madeline je šokirana kako Helen dobro izgleda - vitkije i glamuroznije nego ikada ranije. Bojeći se da će Helen pokušati osvojiti svog nesuđenog zaručnika, Madeline potraži natprirodne usluge od new age mistika (Isabella Rossellini), koja joj daje eliksir čije se upute za korištenje moraju strogo poštovati, u protivnom...

"Smrt joj dobro pristaje" jedna je od onih komedija koju može gledati nebrojeno puta. Nakon dvadeset godina, javnost i kritičari jednoglasno su spremni prihvatiti film kao zapostavljeni klasik koji nam svakim novim gledanjem daje do znanja koliko je izvrsno osmišljen i realiziran. Zasluge pripadaju jednako redatelju Robertu Zemeckisu, koji je u 80-tima i 90-tima dosegnuo zenit filmovima poput serijala "Povratak u budućnost" , "Lova na zeleni dijamant", "Forrest Gump"..., ali i perfektno izabranim glumcima: Meryl Streep, Goldie Hawn te Bruceu Willisu, koji se pojavio za to vrijeme u netipičnoj ulozi mekušca koji samo želi živjeti život koji ima, dok žene koje ga okružuju, izvrsne Meryl Streep i Goldie Hawn, traže vječni život. Inteligentno napisani dijalozi, prvoklasna gluma, te vječna tema o ljudskoj potrebi za savršenim izgledom i beskonačnim životom postavljana je okvir zabavne i duhovite crne komedije.


Komentari (5)

Foto