Novo novo vrijeme (2001)

Novo, novo vrijeme (Originalni naziv)

dokumentarni

Film kroz živote devet političara prati promjene nakon smrti predsjednika Tuđmana

 
Režija: Rajko Grlić, Igor Mirković
Scenarij: Rajko Grlić, Igor Mirković
Uloge:

Filmografija

Najambiciozniji dokumentarni projekt snimljen u Hrvatskoj prvi put je prikazan u kinima u Hrvatskoj 2001. godine. Dokumentarac je nastao susretljivošću Dražena Budiše, Radimira Čačića, Vlade Gotovca, Mate Granića, Ivana Jakovčića, Stipe Mesića, Vlatka Pavletića, Ivice Račana i Vlatka Tomčića, koje se pratilo i snimalo različitim situacijama.

Film iznosi kronologiju događaja koji su u Hrvatskoj završili promjenom vlasti. Smrću predsjednika Franje Tuđmana zemlja ostaje bez nositelja političke moći, a ubrzo slijede parlamentarni i predsjednički izbori. Kroz živote devet političara pratimo događaje tog turbulentnog vremena iz neposredne blizine. "Novo, novo vrijeme" prvi put nam otkriva što se sve događalo iza zatvorenih vrata, kako su se donosile ključne političke odluke, kakva su bila očekivanja i bojazni vodećih političara. Kroz političke poteze, zemlje u prazničnom ugođaju i naviještanje skorih promjena svjedočimo trenutku hrvatske povijesne prekretnice. 

Vlatka Pavletića zatekla je Tuđmanova smrt, Božić se slavi kod Račanovih, vode se tajni pregovori predsjednika stranaka o predsjedničkim kandidatima te povjerljivi razgovori Račana i Budiše, razmirice s novinarima Hrvatske televizije nisu rijetkost, političari slave Novu godinu, čekaju izborne rezultate i podcjenjuju šanse Stipe Mesića u borbi za predsjednika države - to su događaji koji su prethodili novom vremenu i koje ćemo pratiti iz pozicije nijemog i neutralnog promatrača, čije kamere su neprekidno bile u blizini, ali niti na jedan način određivale zbivanja. Bez komentara i intervjua, film je sačuvao autentičnost događaja i gledateljima stvorio dojam promatranja situacija kroz ključanicu. Slijedeći neke od najutjecajnijih ljudi hrvatske politike, "Novo, novo vrijeme" prikazuje ih u svjetlu u kakvom dotada nisu viđeni.

Osim prije spomenutih glavnih aktera, u filmu se pojavljuju i drugi važni i aktivni sudionici zbivanja koji nisu bili neprestano pod objektivima filmske kamere poput Zlatka Canjuge, Ljerke Mintas Hodak, Ivića Pašalića, Silvija Degena, Gorana Bareta, urednika i novinara "Nacionala", "Jutarnjeg lista" i "Radija 101" i mnogih drugih.

Akteri: Stipe Mesić, Dražen Budiša, Radimir Čačić, Vlado Gotovc, Mate Granić, Ivan Jakovčić,  Vlatko Pavletić, Ivica Račan i Vlatko Tomčić


Komentari (0)

Foto