8 (2008)

8 (Originalni naziv)

drama

Osam međunarodno poznatih filmaša bavi se vitalnim pitanjima koja se tiču Trećeg svijeta

 
Režija: Jan Kounen, Jane Campion, Gael García Bernal
Scenarij: Jane Campion, Regine Abadia, Jan Kounen
Uloge: Nigist Anteneh, Ingvar Eggert Sigur?sson, Dieudonne Ilboudo, ...

Filmografija

Film "8" sastoji se od osam kratkih filmova na osam tema, u režiji osam poznatih filmskih redatelja koji s nama dijele svoje mišljenje o napretku, nazadovanju i izazovima s kojima se naš planet danas suočava. "Osam" je premijerno prikazan na Rimskom filmskom festivalu 2008. godine.

2000. godine 191 zemlja udružena s Ujedinjenim Narodima dogovorila se da će sudjelovati u programu smanjivanja siromaštva u svijetu do 2015. godine tako što će se pridržavati osam Milenijskih ciljeva razvoja. U filmu "Osam“ svakim od tih ciljeva bavi se po jedan kratki film od različitih filmaša. "Tiya's Dream", Adberrahmanea Sissaka, fokusira se na “Iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi” u priči o učeniku iz Afrike koji priprema razredni projekt o Ciljevima za milenijski razvoj.

U "Pismu“ Gaela García Bernala, dijete iz Islanda uči o Nepalu, varijacija na temu "Achieving Universal Primary Education”. Mira Nair istražuje pitanje "Poticanja spolne jednakosti“ u "Kako je to moguće“, o muslimanki koja želi napustiti supruga. "Vila na brdu“ Gusa Van Santa fokusira se na današnje tinejdžere dok on razmišlja o tome kako "Smanjiti smrtnost djece“. Jan Kounen putovao je u Peru da bi snimio svoju polemiku o "Poboljšanju zdravlja majki“, "Priču o Panshin Beki“.

U "Sidi“ Gaspara Noea, muškarac se bori sa smrtnom bolešću, što je paralelno s ciljem "Borba protiv HIV-a/AIDS-a, malarije i drugih bolesti“. Selo u australskoj unutrašnjosti bori se s ekološkim pitanjima u "Vodenom dnevniku“, paraboli o "Osiguravanju održivosti okoliša“ Jane Campion. A Wim Wenders bavi se pitanjem kako si ljudi kojima je potrebna pomoć mogu pomoći sami sebi u "Licem u lice“, njegovoj studiji o „Globalnoj suradnji za razvoj“.


Komentari (0)

Foto