Pad crnog jastreba (2001)

BLACK HAWK DOWN (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Što sve može poći krivo u misiji spašavanja iskusiti će američki vojnici u Somaliji

 
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Mark Bowden, Ken Nolan
Uloge: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, ...

Filmografija

Film slavnog redatelja Ridleyja Scotta, "Pad crnog jastreba", temeljen na istinitim događajima, sjajan je ratni film o američkoj vojnoj misiji u Mogadishuu, u Somaliji. Što sve, nažalost, može poći krivo u misiji spašavanja možemo vidjeti u ovom napetom akcijskom remek-djelu ratnog žanra.

Kako bi spasile dvojicu poručnika na tajnom zadatku, koje je zatočio jedan od najmoćnijih somalijskih kriminalaca, američke vlasti su 1993. u Mogadishu poslale skoro 100 vojnika, s ciljem što bržeg oslobađanja. Međutim, Amerikanci su naišli na izniman otpor nekoliko stotina pripadnika somalijskih paravojnih postrojbi, pa je situacija koja se mogla riješiti relativno mirno eskalirala u pravi mali rat. U sukobima su srušena i dva američka helikoptera pa je tako jednoj spasilačkoj misiji trebalo pridodati i drugu...



"Pad crnog jastreba" izvrstan je film koji gledatelja vrlo precizno odvodi u samo središte sukoba prikazanih na ekranu, a temeljen je na stvarnoj operaciji američke vojske te na odličnoj knjizi Marka Bowdena, koji je u njoj opisao rečene događaje. Iako je u njemu okupljena brojna ekipa odličnih glumaca od, tada još uvijek mladih nada, Josha Hartnetta i Ewana McGregora, do iskusnih Toma Sizemorea i Sama Sheparda, ovo je prije svega ipak film nelagodne atmosfere jer se život može izgubiti zaista u svakom trenu. Legendarni Ridley Scott znalački je odradio svoj dio posla prenijevši na filmsko platno napeto ozračje među sukobljenim stranama. "Pad crnog jastreba" upravo je zbog svojih nesvakidašnjih tehničkih postignuća nagrađen s dva Oscara, za najbolju montažu i najbolji zvuk.

Komentari (7)

Foto