Najgori neprijatelj (2008)

MY OWN WORST ENEMY (Originalni naziv)

akcija triler drama

Jedno tijelo, dva čovjeka - kome vjerovati kada ne možeš vjerovati samome sebi?

 
Režija: David Semel
Scenarij: Jason Smilovic
Uloge: Christian Slater, Mike O'Malley, Saffron Burrows, Mädchen Amick, ...

Filmografija

Napeta i originalna kriminalistička serija, obogaćena atraktivnim elementima akcije i komedije, „Najgori neprijatelj“ autora Jasona Smilovica doista donosi svjež način obrade često korištenog motiva o lažnim životima tajnih agenata - ako ni sam ne znaš tko si zapravo, kako da to onda znaju drugi?

Henry Spivey (Christian Slater) je povučeni stručnjak za poslovnu učinkovitost, koji zajedno sa svojom suprugom Angie (Mädchen Amick), dvoje djece i psom živi mirnim životom predgrađa. Edward Albright (Christian Slater) je super-tajni agent, operativac koji tečno govori trinaest jezika, milju može pretrčati za manje od četiri minute, i vičan je ubijanju na mnogo različitih načina. Henry i Edward, sasvim je očito, dijametralno su različiti, ali nešto ipak dijele - isto tijelo! I to ne znajući jedan za drugoga!

Naime, kako bi zaštitili život svoga agenta, i izbjegli svaku mogućnost da netko neželjen sazna tko on uistinu jest, Albrightovi nadležni su mu uz pomoć psihologinje Nore Skinner (Saffron Burrows) usadili čip pokretanjem kojega ga mogu prebacivati u ličnost aliasa koji su mu namijenili. Problem je samo u tome što Henry i Edward ne znaju jedan za drugoga. Još veći problem nastat će onda kada se brižno građen zid između njih dvojice sruši, i kada obojica postanu primorana obitavati u svijetu onoga drugog, ali bez njegovih vrhunskih vještina. Između sebe, Henry i Edward moći će komunicirati samo preko kratkih video poruka snimljenih mobitelom.

Napeta i originalna kriminalistička serija, obogaćena atraktivnim elementima akcije i komedije, „Najgori neprijatelj“ autora Jasona Smilovica doista donosi svjež način obrade često korištenog motiva o lažnim životima tajnih agenata - ako ni sam ne znaš tko si zapravo, kako da to onda znaju drugi? Srećom, Smilovic se nije zadovoljio samo neobičnom potkom, nego je svaku od devet 40-minutnih epizoda serije razradio do detalja, jednako naglašavajući akcijsku komponentu špijunskih intriga, koliko i dramske situacije poremećaja svakodnevnog života uslijed nesvakidašnjih okolnosti. Redatelj David Semel, ujedno i izvršni producent serije, njegove je zamisli oživotvorio uzbudljivim vizualnim rješenjima.

Uloge svojevrsnih novovjekih doktora Jekylla i gospodina Hydea (imena Stevensonovih likova upravo i jesu Henry i Edward) slavni je Christian Slater odradio maestralno, u svojem prvome glavnom nastupu u večernjoj seriji. Sve ono što smo od Slatera voljeli dobivati u cijelom nizu filmskih hitova u kojima je nastupao - šarm, misterij, dubinsko proživljavanje osjećaja svoga lika, uvjerljivost - glumac nam nudi i u „Najgorem neprijatelju“. Zaista je teško reći je li bolji kao obiteljski čovjek Henry ili stroj za ubijanje Edward. Uz njega, glumačku ekipu čini niz poznatih lica i imena, kao što su, među ostalima, i Saffron Burrows, James Cromwell ili Alfre Woodard. Kao Henryjev sin Jack nastupa i Taylor Lautner, velika tinejdžerska zvijezda popularne franšize „Sumrak“.


Komentari (0)

Foto