Superman 3 (1983)

SUPERMAN 3 (Originalni naziv)

akcija avantura fantastika

Programer Gus Gorman sintetizira kriptonit koji pretvara Supermana u njegov zli alter ego

 
Režija: Richard Lester
Scenarij: David Newman, Leslie Newman
Uloge: Christopher Reeve, Richard Pryor, Jackie Cooper, Marc McClure, ...

Filmografija

Tri godine nakon što je drugi dio filmskog serijala o Supermanu privukao svjetsku kinopubliku, premijerno je predstavljena nova dionica priče o omiljenom došljaku s Kryptona. I realizacije trećeg dijela prihvatio se redatelj Richard Lester (The Knack... and How to Get It, Tri mušketira) koji je s uspješnim prethodnikom pokazao da na njega producenti mogu računati. I dok su prva dva dijela snimljena gotovo istodobno te je i ekipa bila skoro ista, "Superman III" se prilično razlikuje od filmova koji su mu prethodili.

Gus Gorman (R. Pryor) nezaposleni je stanovnik Metropolisa koji odluči postati računalni programer. Usavršivši svoje vještine, Gorman se zaposli u multinacionalnoj kompaniji milijardera Rossa Webstera (R. Vaughn) kojemu je cilj dominacija svjetskim gospodarstvom za što neće birati sredstva. No pritom mora onesposobiti Supermana (C. Reeve) koji kao Clark Kent putuje u Smallville kako bi nazočio godišnjici mature.
I dok njegova ljubav Lois Lane (M. Kidder) odlazi na odmor na Bermude, Clark u Smallvilleu susreće svoju simpatiju iz srednjoškolskih dana Lanu Lang (A. O'Toole). Istodobno, Gorman u Websterovo ime sintetizira posebni kriptonit koji će Supermana pretvoriti u njegov zli alter ego...
Iako je pokojni Christopher Reeve (Street Smart, The Bostonians) ponovno odglumio superjunaka, a scenarij napisali D. Newman i L. Newman koji su s Mariom Puzom radili na prva dva dijela, treći je nastavak donio niz promjena i u glumačkom ansamblu i u prevladavajućem tonu filma. Tako je izostao angažman Genea Hackmana kojega su kao negativci zamijenili likovi mulitimilijardera Rossa Webstera u izvedbi R. Vaughna (The Young Philadelphians, miniserija Washington: Behind Closed Doors) i njegova pomoćnika u interpretaciji popularnog komičara R. Pryora (Blazing Saddles, Brewster's Millions).
K tome, scenaristi su Supermana suprotstavili Supermanu (to je bio i radni naslov filma Superman vs. Superman) jer se najmoćniji stanovnik Zemlje zbog spletki svojih neprijatelja podijelio na dvije ličnosti, jednu plemenitu, a drugu zlu, čime je motiv Supermanove krize identiteta dodatno naglašen. Unatoč takvom zapletu, Lester je još više naglasio ono komično u priči, primaknuvši film žanru akcijske komedije prepune gegova i žovijalnih dijaloga.
Supermanovu srednjoškolsku simpatiju tumači glumica i glazbenica A. O'Toole, nominirana za Oscara za pjesmu iz filma "A Mighty Wind", koja će u TV seriji Smallville tumačiti Supermanovu majku Marthu. Od početne glumačke postave u filmu nastupa i J. Cooper (Skippy, The Champ).

Komentari (0)

Foto