Vlakom prema slavi (1976)

Bound For Glory (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Siromašni farmer napušta dom kako bi pronašao posao i prehranio obitelj

 
Režija: Hal Ashby
Scenarij: Robert Getchell, Woody Guthrie
Uloge: David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon, Randy Quaid

Filmografija

David Carradine bio je 1977. godine nominiran za Oscara za najboljeg glumca za svoju ulogu u ovoj izvrsnoj biografiji o Woodyju Guthrieju, jednom od najvećih američkih folk pjevača. Izabravši prepričavanje umjesto kreštavih polemika, filmaši donose Guthrieja kao kompleksnu osobu s proturječnim vrlinama i manama. Unatoč hvali kritičara i nominacijama za nekoliko Oscara, uključujući za Najbolji film, "Put ka slavi" bio je manje nego slavan na blagajnama kino dvorana.

Za vrijeme Velike depresije 1930-ih, Guthrie (David Carradine), stanovnik američkog srednjeg zapada, svira po manjim mjestima, ali oslikavajući natpise, ne može zaraditi dovoljno da prehrani svoju ženu (Melinda Dillon) i djecu. Samo sa svojim kistovima, Woody se pridružuje migraciji na zapad iz „Prašinske posude“ u navodno zelenije kalifornijske pašnjake vozeći se teretnim vlakovima i stopirajući.

Kad Woody, koji sad nema ni prebijene pare, bude otposlan s kalifornijske granice, on se ušulja u državu gdje upoznaje Luthera (Randy Quaid), koji Woodyja odvodi na farmu gdje stotine radnika preklinje za malo loše plaćenih poslova. Kad pjevač Ozark Bole (Ronny Cox) stigne na farmu, kako bi  zabavio radnike i naveo ih da se udruže u sindikat, Woody se pridružuje Ozarku u pjesmi, bježeći s njime nakon što nasilnici prekinu okupljanje.

Budući da se ne može posvetiti svom osobnom životu nakon što je našao politički glas, Woody dovodi svoju obitelj na zapad, no njegova supruga ne može podnijeti Woodyjev lutalački način života. Ne želeći prodati svoje ideale za unosnu karijeru, Woody ponovno kreće na cestu, donoseći svoje pjesme o slobodi i protestu slušateljima diljem nacije.


Komentari (0)

Foto