Bijeg iz Tvrđave Bravo (1953)

ESCAPE FROM FORT BRAVO (Originalni naziv)

vestern

Grupa konfederacijskih zarobljenika planira pobjeći iz sjevernjačke tvrđave Bravo

 
Režija: John Sturges
Scenarij: Frank Fenton, Phillip Rock, Michael Pate
Uloge: William Holden, Eleanor Parker, John Forsythe, William Demarest, ...

Filmografija

Zlatno doba hollywoodskih vesterna nezamislivo je bez redatelja Johna Sturgesa (1910-1992) čiji su klasici "Obračun kod O.K. korala" i "Sedmorica veličanstvenih" na osobit način obilježili žanr. Sturges je nominiran za Oscara za triler "Loš dan u Black Rocku", a filmove mu odlikuje spoj tenzičnih priča i sjajne uporabe kamere, što je karakteristika i ovog vesterna "Bijeg iz tvrđave Bravo".

Godine 1863. usred Američkog građanskog rata u sjevernjačkoj tvrđavi Bravo u Arizoni zarobljeni su vojnici Konfederacije među kojima najviši čin ima satnik John Marsh (J. Forsythe). Tvrđava je pod zapovjedništvom pukovnika Owensa (C. Benton Reid), ali se prema zarobljenicima najstrože odnosi satnik Roper (W. Holden) koji održava željeznu disciplinu. Kada jedan od južnjačkih vojnika Bailey (J. Lupton) uspije pobjeći Roper ga uhvati i natjera da hoda do tvrđave. Siti Roperova maltretiranja, Marsh i najbliži suborci Campbell (W. Demarest) i Cabot (W. Campbell) odluče pobjeći, ali im se prava prilika pruži tek kada u tvrđavu stigne lijepa Carla Forester (E. Parker) čiju su kočiju napali Indijanci iz plemena Mescalero. Zagonetna je Carla dio Marshalova plana prema kojem došljakinja treba zavesti Ropera te mu tako odvući pozornost od isplaniranog bijega. Iako će plan uspjeti, ni Carla neće ostati ravnodušna prema Roperu...

Scenarij je za film napisao Frank Fenton (Station West, Rijeka bez povratka), a riječ je o tipičnom predstavniku žanra tog vremena koji u kontekstu Američkog građanskog rata kombinira akciju, romantiku i neizbježni sukob s indijanskim starosjediocima. Iako ovaj Sturgesov film nije među njegovim najcjenjenijim radovima, atraktivan zaplet koji uključuje i ratnu dramu i melodramu, zatim izvrsno režirani akcijski prizori, osobito završna sekvenca te poznata glumačka ekipa čine dobitnu kombinaciju.

U glavnoj je ulozi oskarovac W. Holden (Stalag 17, TV mreža) čija je interpretacija strogog časnika kojemu se sve promijeni nakon susreta s fatalnom ženom vrhunac filma. U tom mu smislu efektno parira J. Forsythe (Nevolje s Harryjem), buduća zvijezda TV serije Dinastija, u ulozi zarobljena južnjačkog satnika Marsha. Uz njih dvojicu treba istaknuti i W. Demaresta (Jolsonova priča), dok je u glavnoj ženskoj ulozi E. Parker (Prekinuta melodija, Detektivska priča), jedna od glumica iz slavnog mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi". Film je snimljen u nacionalnom parku Death Valley u Kaliforniji, a iza kamera se našao trostruki dobitnik Oscara Robert Surtees (Ben-Hur, Rudnici kralja Solomona).


Komentari (2)

Foto