Ljupke kosti (2009)

The Lovely Bones (Originalni naziv)

triler drama fantastika

Duh ubijene djevojčice pokušava odvesti svoju obitelj na pravi put

 
Režija: Peter Jackson
Scenarij: Fran Walsh, Philippa Boyens
Uloge: Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Stanley Tucci, Susan Sarandon

Filmografija

Filmska ekipa koja stoji iza jedne od najuspješnijih filmskih franšiza u povijesti – Gospodar prstenova – ponovno se okupila kako bi snimila novo remek-djelo: fantas­tičnu dramu "The Lovely Bones". Djevojčicu Susie fantastično je odglumila nominirana za Oscara Saoirse Ronan, njezine roditelje glume Mark Wahlberg i dobitnica Oscara Rachel Weisz, a u ostalim ulogama pojavljuju se Oscarovka Susan Sarandon i dobi­tnik Zlatnog Globusa Stanley Tucci.

Kako je biti mrtav jest pitanje na koje se vjerojatno nikada neće dati zadovoljavajući odgovor. To ne znači da će se književnici i umjetnici prestati truditi. Jedan od takvih pokušaja je predstavljao roman The Lovely Bones (Ljupke kosti) američke književnice Alice Sebold iz 2002. godine koji jedan motiv - prilično čest u današnjoj popularnoj kulturi - nastoji obraditi iz neuobičajene perspektive. Nakon što je postao bestselerom, postalo je jasno da će doći do holivudske adaptacije.
Radnja se događa 1973. godine u malom gradiću u Pennsylvaniji gdje 14-godišnja Susie Salmon (Saorsie Ronan) živi s roditeljima i mlađim bratom i sestrom. Njeno bezbrižno djetinjstvo je brutalno prekinuto kada je u posebno sagrađenu jazbinu namami njen susjed George Harvey (Tucci). Susie ubrzo nakon toga otkrije da više nije živa, odnosno da je pala kao žrtva Harveyevih izopačenih nagona. Nakon toga odbija prijeći na "drugu stranu" i umjesto toga kao duh luta svijetom na koji više nema nikakvog utjecaja. Tako ne može spriječiti da se njenim bolom shrvanim roditeljima raspadne brak, niti pomoći policijskom detektivu Fenermanu (Imperioli) da riješi njeno ubojstvo. U međuvremenu je njena mlađa sestra Lindsey (McIver) narasla, te tako postala predmet Harveyevog zanimanja.

Komentari (18)

Foto