Predivna zemlja (2004)

THE BEAUTIFUL COUNTRY (Originalni naziv)

drama

Vijetnamski mladić kojem je otac Amerikanac krene u potragu za identitetom i obitelji

 
Režija: Hans Petter Moland
Scenarij: Lingard Jervey, Sabina Murray
Uloge: Nick Nolte, Damien Nguyen, Tim Roth, Ling Bai, Temuera Morrison

Filmografija

Jedna od najtužnijih posljedica američke upletenosti u Vijetnam djeca su američkih vojnika, koji najčešće nikada nisu ni saznali kako imaju kćeri i sinove u toj ratom poharanoj zemlji. Redatelj Hans Petter Moland od jedne takve sudbine snimio je odličnu, dirljivu dramu "Predivna zemlja", koja pokazuje kako obitelj doista jest najvažnija stvar u životu.

U Vijetnamu 1990-ih, mladić Binh je društveno izopćen jer mu je otac Amerikanac koji je nakon rata napustio Vijetnam. Jednog dana Binh napušta dom i odlazi u Sajgon gdje mu majka radi kao sluškinja u bogatoj kući. Tu saznaje da ima malog polubrata Tama, a nakon jednog incidenta bježi iz Vijetnama s Tamom. U izbjegličkom kampu u Maleziji upozna mladu Kineskinju Ling gdje svi zajedno planiraju bijeg u Ameriku.

Norveški filmaš Hans Petter Moland udružio se s dvojicom istaknutih američkih filmaša, kultnim autorom Terrenceom Malickom (Nebeski dani, Pustara, Tanka crvena linija, Novi svijet) i podjednako kultnim producentom Edwardom R. Pressmanom (Pustara, Sestre, Fantom iz opere, Conan barbar, Okorjeli policajac, Hoffa, Vrana, New Rose Hotel, The King) na realizaciji scenarija The Beautiful Country australske Filipinke Sabine Murray. Otkriće filma je vijetnamski debitant Damien Nguyen koji je ostvario nezaboravnu rolu, a partnerica mu je seksualno najemancipiranija glumica današnjice, Kineskinja Ling Bai, koja je ostvarila uspješnu hollywoodsku karijeru (Crveni ugao, Anna i kralj). U samoj završnici filma dojmljivom epizodom zablistao je veteran Nick Nolte (48 sati 1 i 2, Gospodar plime, Jefferson u Parizu), a gledatelji će u izražajnim epizodnim nastupima prepoznati još dvojicu izvrsnih glumaca - Tima Rotha (Guildernsterne i Rosencrantz su mrtvi, Rob Roy, Psi iz rezervoara) i Temueru Morrisona (Bili jednom ratnici). The Beautiful Country bio je uvršten u konkurenciju Berlinskog festivala te nominiran za najugledniju američku nezavisnu nagradu Nezavisni duh u kategoriji najboljeg debitantskog scenarija.


Komentari (0)

Foto