Tjesnac Breakheart (1975)

BREAKHEART PASS (Originalni naziv)

vestern

Prevarant se upusti u razotkrivanje urote u vlaku koji prevozi lijekove u vojnu utvrdu

 
Režija: Tom Gries
Scenarij: Alistair MacLean
Uloge: Charles Bronson, Ben Johnson, Richard Crenna, Jill Ireland, ...

Filmografija

Popularni škotski romanopisac Alistair MacLean (1922.-1987.) autor je niza bestselera prema kojima je snimljen velik broj filmova za koje je sam pisac napisao scenarije (Puppet on a Chain) ili su to činili drugi (Carl Foreman je za adaptaciju njegova romana Topovi s Navarona nominiran za Oscara). Jedan je od njih i ovaj film, atraktivan spoj vesterna, akcijskog spektakla i političke drame.

Nakon dojava o epidemiji difterije u jednoj izoliranoj vojnoj utvrdi na zapadu, američka vlada šalje posebnu željezničku kompoziciju s lijekovima i ostalim potrebnim materijalom. U vlaku su, među ostalima, i zamjenik saveznog šerifa Nathan Pearce (B. Johnson), bojnik Claremont (E. Lutner), guverner Richard Fairchild (R. Crenna), te guvernerova pratilja Marica (J. Ireland). Zbog tehničkih problema vlak se privremeno zaustavi na usputnoj postaji na kojoj zamjenik Pearce uhiti varalicu na kartama, tajanstvenog Johna Murrayja (C. Bronson). Pravi problemi iskrsnu tek nakon nastavka puta, jer netko ubije dr. Molyneuxa (D. Huddleston). To neće biti jedino umorstvo u vlaku...

Uzbudljivu priču MacLean je s lakoćom pretočio u filmski scenarij, dok je film režirao Amerikanac Tom Gries u čijoj je karijeri i hvaljeni vestern "Will Penny" s Charltonom Hestonom. Okupivši poznatu glumačku ekipu, Gries je realizirao dinamičan i netipičan vestern kojim dominira razotkrivanje urote, a salonski se ugođaj vlaka prepleće s prizorima na otvorenom i panoramskom fotografijom predjela uz Stjenjak (film je sniman u Idahu). Najatraktivniji je dio filma nastup Charlesa Bronsona (Bilo jednom na Divljem zapadu, Dvanaest žigosanih) koji se izvrsno snašao u dvostrukoj ulozi borca za pravdu pod krinkom lokalnog prevaranta. Partneri su mu doista slavna imena, od oskarovca B. Johnsona (Posljednja kino predstava) preko uglednog R. Crenne (Emmy za TV film Silovanje Richarda Becka), do C. Durninga (Biti ili ne biti). Glavna je ženska uloga pripala Bronsonovoj supruzi Jill Ireland, dok je glazba djelo cijenjenog hollywoodskog skladatelja Jerryja Goldsmitha.


Komentari (1)

Foto