Rat za krv (2009)

Daybreakers (Originalni naziv)

akcija triler horror drama sf

Vampirski znanstvenik u potrazi je za spasom svoje rase

 
Režija: Michael Spierig, Peter Spierig
Scenarij: Michael Spierig, Peter Spierig
Uloge: Sam Neill, Ethan Hawke, Claudia Karvan, Mungo McKay, Willem Dafoe, ...

Filmografija

Braća Michael i Peter Spierig, koji su nam se 2003. godine predstavili horror komedijom "Undead", donose nam ovu mračnu priču o svijetu budućnosti kojim su u potpunosti zavladali vampiri.

Godine 2019. Zemljom vladaju vampiri, krvoločna bića noći, koji se klone smrtonosnih sunčevih zraka, a koja su na valu infekcije vampirizma stvorila tehnološki razvijeno postapokaliptično društvo. Vampiri čine čak 95 posto zemaljske populacije, a 5 posto preostalih ljudi služe im kao izvor krvi koja se iz njih crpi u velikim "industrijskim postrojenjima". Proizvodnju krvi nadzire korporacija kojom vlada Charles Bromley (S. Neill), za kojeg radi i znanstvenik Edward Dalton (E. Hawke). Mučen savješću i egzistencijalnim dvojbama zbog ubijanja posljednjih ljudi, Edward će ubrzo doznati za postojanje pokreta otpora koji vodi Lionel Cormac (W. Dafoe). Dok se zalihe ljudske krvi ubrzano smanjuju, zbog čega među vampirima sve više izbijaju neredi, Edward će otkriti da su Lionel i njegova suradnica Audrey Bennett (C. Karvan) pronašli način za liječenje vampirizma...
Drugi dugometražni projekt australskih blizanaca braće Michaela i Petera Spieriga, čiji je prvijenac "Undead" provokativna crna komedija, nudi intrigantnu viziju neobične postapokaliptične bliske budućnosti. Slično donekle filmu "Repo Men" s Judeom Lawom u glavnoj ulozi, efektna, inovativna i dojmljivo stilizirana pesimistična vizija budućnosti "Daybreakers" s pričom o "civiliziranim" vampirima i odmetnutim ljudima, nudi subverzivnu aktualnu poruku o nužnosti pobune protiv bezdušnih američkih korporacija koje parazitiraju na radnicima i doslovce im sišu krv. Vrline djela su i zanimljive mijene važnih likova mučenih moralnim i egzistencijalnim dvojbama, atraktivne i uzbudljive akcijske sekvence te intenzivne i nimalo slučajne asocijacije na hitove "Matrix" i "Grad tame". Riječ je o sigurno režiranom i preporuke vrijednom ostvarenju koje nose raspoloženi nastupi E. Hawkea (Gospodar rata, Dok vrag ne sazna da si mrtav) i W. Dafoea (Spider-Man, Antikrist).

Komentari (7)

Foto