Projekt A (1983)

A'gai waak / Project A / A gai waak / 'A' gai wak (Originalni naziv)

akcija komedija

Bivši mladi mornarički poručnik mora uništiti opasnu bandu kineskih gusara

 
Režija: Jackie Chan
Scenarij: Edward Tang, Jackie Chan
Uloge: Jackie Chan, Sammo Hung, Yuen Biao, Dick Wei, Isabella Wong, Po Tai, ...

Filmografija

Akcijska komedija "Project A" postaje velik hit u cijelom svijetu. Pet godina kasnije Jackie Chan snima i izvrstan nastavak filma "Projekt A 2" koji je uspjehom u kinima nadmašio prvi dio.

Početkom 20. stoljeća banda kineskih gusara uništi kinesku ratnu flotu. Ponosni zapovjednik flote, stari admiral (H-S. Lau), i njegovi mornari dodijeljeni su postrojbama policije. To je za mornaricu jako loše jer se tradicionalno ne slaže s policijom, posebno s njezinim arogantnim zapovjednikom Chijem (H-S. Kwan). Mladi mornarički poručnik Dragon Ma (J. Chan) sukobljava se s Chijem. Sa svojim mornarima prolazi neugodnu policijsku obuku i nakon mnogo nevolja postaje policijski kadet. Suparnički policijski specijalac Tin Tze (Y. Biao) vodi Dragona na njegovu prvu tajnu akciju u kojoj Dragon Ma uhiti gangsterskog moćnika. Korumpirana policija oslobodi gangstera i Dragon Ma, razočaran i bijesan, napušta policiju. Susreće starog prijatelja, varalicu i švercera Faija (S. Hung) koji ga nagovori da otmu oružje i preprodaju ga gusarima, no Dragon upropasti tu akciju. Fei uvjerava Dragona da se u policijskim redovima nalazi izdajica koji je kriv za uništenje mornaričke flote. Dragon se vraća u policiju i uspijeva ujediniti mornaričke postrojbe i policiju u akciji uništenja gusara i njihova vođe Lora Sama Paua (D. Wei), koji se kriju na jednom otoku gdje drže otete taoce...
Vrlo zabavna i atraktivna akcijska komedija i jedan od najboljih filmova Jackieja Chana, glumca, redatelja, scenarista i producenta, koji je naslijedio Brucea Leeja krajem sedamdesetih godina - pod vodstvom Lo Weija, redatelja koji je od Brucea Leeja stvorio zvijezdu filmovima "Veliki gazda" i "Šaka velikog zmaja". Wei je isto uspio i s Jackijem Chanom koji ipak nije želio biti Weijeva poslušna glumačka lutka i kopija Brucea Leeja pa je svome mentoru otkazao poslušnost i prešao u suparničku producentsku tvrtku Golden Harvest. Kako je Wei bio povezan s hongkonškim podzemljem, tradicionalnim izvorom novca za financiranje filmova, život Jackieja Chana bio je u opasnosti i on na dvije godine bježi u SAD gdje snima dvije akcijske komedije, a ostalo vrijeme provodi gledajući klasične holivudske nijeme komedije, posebno studirajući filmove velikog komičara Bustera Keatona, koji mu postaje uzor i učitelj. Nakon rješavanja financijskih problema vezanih za raskid ugovora s Weijem i podzemljem, Chan se vraća u Hong Kong gdje počinje novo razdoblje njegove karijere, i to upravo filmom "Projekt A", kostimiranom akcijskom komedijom u stilu Bustera Keatona i Harolda Lloyda.

Komentari (1)

Foto