K-9 (1989)

K-9 (Originalni naziv)

akcija komedija kriminalistički

Policijskom detektivu u borbi protiv narkodilera pridružuje se spretni policijski pas

 
Režija: Rod Daniel
Scenarij: Steven Siegel, Scott Myers
Uloge: James Belushi, Mel Harris, Kevin Tighe, James Handy, Ed O'Neill, pas Jerry Lee

Filmografija

Dopadljiv spoj komedije situacije, kriminalističke priče s neizbježnim potjerama i automobilskim jurnjavama te uistinu sjajnog trenerskog rada sa psom iz filma, film Roda Daniela dobio je vrlo dobre kritike te je potaknuo i snimanje nastavaka "K-911" (1999) i "K-9: P.I." (2002), oba s Jamesom Belushijem u glavnoj ljudskoj ulozi.

Ekscentrični policijski detektiv Mike Dooley (J. Belushi) radi u odjelu za narkotike u San Diegu, a trenutačno je zaokupljen raskrinkavanjem narkodilera Lymana (K. Tighe). No gangsterovi ga ljudi pokušaju ubiti raznijevši mu automobil oružjem iz helikoptera pri čemu se Mike spasi u posljednji trenutak. Zatraživši od svog šefa Byersa (J. Handy) novo vozilo, Mike dobije neočekivanog partnera. To je policijski pas Jerry Lee koji u početku otkvačenom policajcu ide na živce, ali kada Lyman otme njegovu djevojku Tracy (M. Harris), spretni će se četveronožac pokazati ključnim Mikeovim pomagačom...

Popularni buddy-buddy filmovi ujedinjuju dva karakterno različita lika koji nakon početnih nesuglasica postanu nerazdvojnim dvojcem u borbi za pravdu. Nešto drukčiji tip ovih filmova ponudila je američka kriminalistička komedija "K-9" u kojoj se policijskom detektivu u borbi za pravdu pridružio pas. Prema scenariju Stevena Siegela i Scotta Myersa film je režirao Rod Daniel, poznat po nastavcima uspješnih obiteljskih komedija (Beethoven 2, Sam u kući 4) te po seriji WKRP in Cincinnati za koju je nominiran za Emmy.

Baš kao i u uobičajenim buddy-buddy filmovima, i ovdje središnji par prolazi put od međusobnog nepovjerenja do žrtvovanja vlastitog života za onog drugog što još više naglašava dobro poznata krilatica o "vjernom psu". Njega je u filmu "odglumio" stvarni policijski pas Jerry Lee koji je svoju uspješnu karijeru na strani zakona okončao, na žalost, dvije godine nakon premijere filma poginuvši na zadatku pri čemu je deset dana prije stradanja otkrio pošiljku kokaina vrijednu 1,2 milijuna dolara. Pametna i simpatična životinja u filmu je izvrstan partner popularnom komičaru J. Belushiju (Salvador, serija Život prema Jimu) koji je glumački stasao u NBC-jevu showu Saturday Night Live. Uz njih dvojicu u filmu nastupaju i K. Tighe (I Love a Man in Uniform, Geronimo: An American Legend), zatim TV zvijezda M. Harris (Ultimate Betrayal, serija Thirtysomething), te E. O'Neill, nezaboravni Al Bundy iz humoristične serije Bračne vode.

Komentari (2)

Foto