Hrabrost ratnika (1996)

COURAGE UNDER FIRE (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Ratni film slavnog redatelja Edwarda Zwicka

 
Režija: Edward Zwick
Scenarij: Patrick Sheane Duncan
Uloge: Denzel Washington, Meg Ryan, Lou Diamond Phillips, Matt Damon, Scott Glenn...

Filmografija

Poručnik Nathaniel Seling istražuje mogućnost posthumnog dodjeljivanja Medalje časti poginuloj zapovjednici posade Karan Walder. Međusobno nepodudarne izjave posade i ostalih vojnika na području bude sumnje u to je li ona doista zaslužila planirano priznanje.

Zapovjednica posade i pilotkinja spasilačkoga helikoptera, kapetanica Karen Walden (Meg Ryan), poginula je samo nekoliko trenutaka prije nego li je njezina posada spašena nakon što se letjelica srušila za vrijeme Pustinjske oluje. Isprva se čini kako je Waldenova izvela spektakularno spašavanje srušene posade te je održala na okupu i u stanju pripravnosti da se suprotstavi iračkim napadačima. Kako bi istražio cijelu situaciju i Waldenovoj posthumno dodijelio Medalju časti, jedno od najvećih ratničkih priznanja američke vojske, u Irak stiže poručnik Nathaniel Seling (Denzel Washington), koji se još uvijek bori s unutarnjim demonima rata. Međutim, međusobno nepodudarne izjave posade i ostalih vojnika na području bude sumnje u to je li Karen Walden doista zaslužila planirano priznanje.
Izgrađen oko ideje rašomona, "Hrabrost ratnika" je izvrstan ratni film slavnog redatelja Edwarda Zwicka koji se ne boji u svom radu koristiti različite elemente, što sve uvelike pogoduje i ovome naslovu. Spajajući u napetu cjelinu s neizvjesnim krajem klasične elemente ratnih filmova, ali i akcijske, sudske i dramske motive, Zwick i scenarist Patrick Sheane Duncan uspješno su dočarali košmar ratnih zbivanja u kojem nije uvijek najjasnije što se to točno zbiva, pa ni onima usred samog zbivanja. U ulozi istražitelja kojeg mori nemirna savjest gledamo Denzela Washingtona, nesumnjivo jednog od najboljih afroameričkih glumaca svih vremena, dok je drugo glavno lice u filmu ono prekrasne Meg Ryan, koja se ovim filmom malo odmakla od uloga u kakvima smo je navikli gledati.

Komentari (4)

Foto