Stari astronomi Timbuktua (2009)

The Ancient Astronomers of Timbuktu (Originalni naziv)

dokumentarni

Grupa znanstvenika otkriva tajne velike arhive Timbuktua

 
Režija: Sharron Hawkes
Scenarij: Leonie Joubert, Guy Spiller
Uloge: N/A

Filmografija

Uz vodstvo astrofizičara dr. Thebea Medupea, grupa modernih znanstvenika upušta se u prvo istraživanje znanstvenog sadržaja velike arhive Timbuktua. Budući se ovi drevni papiri nalaze u opasnosti da ih njihova starost uništi, ekipa se mora upustiti u bitku s vremenom kako bi otključala misterije koje čuvaju ovi vrijedni napisi prije nego budućim naraštajima ovaj dio povijesti zauvijek proguta pijesak Sahare.

Pune četiri stotine godina Timbuktu je cvjetao u razvoju dok Mauri na njega nisu izvršili invaziju oko 1590. godine. Svi akademici su vrlo brzo protjerani iz grada pa je Timbuktu uskoro pao u osrednjost. Ipak, tisuće dokumenata koji svjedoče o vremenu prije pada grada nekim čudom su ostali sačuvani od strane predaka drevnih plemena. Ovaj dokumentarni film pruža uvid u nevjerojatno težak posao u koji su se upustili oni koji se bave očuvanjem starih rukopisa koji ih pokušavaju restaurirati i sačuvati za buduće naraštaje akademskih znanstvenika.

Doktor Medupe zajedno s istaknutom islamskom znanstvenicom dr. Petrom Schmidl surađuje na odgonetavanju sadržaja i značaja ovih fascinantnih dokumenata. Uz komentare islamskih povjesničara dr. Georgea Slibe i dr. Johna Steelea, u ovom fantastičnom dokumentarcu otkrit ćemo povijesnu pozadinu informacija pronađenih u rukopisima te pravu važnost islamske povijesti Timbuktua.

Komentari (0)

Foto