Karambol (2003)

CARAMBOLA / BILLIARDS (Originalni naziv)

drama

Dvojica prijatelja pokušavaju voditi atraktivan biljar klub u Mexico Cityju

 
Režija: Kurt Hollander
Scenarij: Kurt Hollander
Uloge: Daniel Martinez, Jesús Ochoa, Diego Luna, Laura Hidalgo, Antonio Zuniga, ...

Filmografija

Temeljeno na popularnom stripu i realizirano 16-milimetarskom filmskom vrpcom, debitantsko ostvarenje scenarista i redatelja Kurta Hollandera zanimljiva je i slikovita drama koja gledateljima približava intrigantan svijet bilijara u Mexico Cityju.

Nakon što je u partiji bilijara zvanog karambol od bivšeg vlasnika, El Mexicana (J. Ochoa), preuzeo upravljanje dvoranom za bilijar u Mexico Cityju, El Vago (D. Martinez) pokušava organizirati rad kluba. U tome mu pomaže i mladi El Perro (D. Luna), daroviti snimatelj koji digitalnom kamerom bilježi svakodnevicu kluba te ima neke ideje kako bi se mogao unaprijediti njegov rad. Prema riječima koje El Vago izgovara u mladićevu kameru, Mexico City je svjetska prijestolnica karambol-bilijara, atraktivne igre strogih pravila koja od sudionika zahtijeva smirenost i sigurnu ruku. Prema El Perrovim zamislima dvorana koju je za zelenim stolom osvojio El Vago trebala bi postati vrlo atraktivan i posjećen lokal, u kojem bi se mogli priređivati techno partyji i plesne zabave za odrasle. Međutim, El Vago nije osobito zagrijan, jer je njemu na prvom mjestu ipak bilijar, a ne želi iznevjeriti ni stalne goste među kojima su El Campeon (A. Zuñiga), El Camarohero (R. Cobo) i Super Barrio (G. Fernandez). Međutim, neočekivane probleme El Vagu će prirediti upravo lakomisleni El Perro, koji će se upustiti u vezu s privlačnom i temperamentnom La Pájarom (L. Hidalgo), kćerkom posesivnog El Mexicana...

U filmu koji se odvija u samo jednom interijeru, Hollander živim pokretima kamere vrlo vješto opisuje taj prostor. U filmu nastupaju mladi i daroviti D. Luna (I tvoju mamu također, Frida, Daleka prostranstva, Prljavi ples 2, Terminal, Criminal), nagrađivani i sve traženiji meksički glumac; zatim D. Martinez (Necrofilia, Jacqueline), J. Ochoa (Nicotina, Tjelesna straža, Nevini glasovi, Zrno utjehe, sapunica Marisol), R. Cobo (Hell Without Limits, Knock Out, Amsterdam Boulevard, Little Saints, The Magic Hour) i L. Hidalgo (Visita al doctor).


Komentari (0)

Foto