Doba ljubavi i doba smrti (1958)

A Time to Love and a Time to Die (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Vojnik Ernst Graeber odlazi s rusko-njemačke fronte na dugo očekivani dopust

 
Režija: Douglas Sirk
Scenarij: Erich Maria Remarque, Orin Jannings
Uloge: John Gavin, Liselotte Pulver, Jock Mahoney, Don DeFore

Filmografija

"Doba ljubavi i doba smrti" smatra se jednim od četiri najbolja ostvarenja njemačkoga redatelja Douglasa Sirka (uz "Zapisano na vjetru", "Potamnjeli anđeli" i "Imitacija života") koji je vrhunac karijere ostvario u Sjedinjenim Državama.

Drama/ratni film. Njemačka, 1944. godina. Vojnik Ernst Graeber (J. Gavin) odlazi s rusko-njemačke fronte na dugo očekivani dopust. Po povratku u rodni grad zatiče potpuno razrušenu četvrt u kojoj su mu živjeli roditelji. Graeber ih odluči pod svaku cijenu pronaći. U jeku bombardiranja i borbe za opstanak njegovih sugrađana upoznaje mladu Elisabeth (L. Pulver), kćer političkog zatvorenika. Oni će se zbližiti i pokušati zajedno preživjeti u ovim okrutnim vremenima...
Film je utemeljen na romanu njemačkoga pisca Ericha Marie Remarquea, poznatijega po također antiratnom romanu "Na zapadu ništa novo". I sam pisac (koji je surađivao kao scenarist) pojavljuje se u filmu u cameo ulozi. U glavnim ulogama nastupaju izvrsni John Gavin, jedan od redateljevih omiljenih glumaca, i švicarska glumica Liselotte Pulver.

Komentari (0)

Foto