Zabranjen prolaz (1992)

TRESPASS (Originalni naziv)

akcija triler

Tragajući za ukradenim zlatom dvojica pohlepnih vatrogasaca nađu se na meti lokalne bande

 
Režija: Walter Hill
Scenarij: Bob Gale, Robert Zemeckis
Uloge: Bill Paxton, Ice-T, William Sadler, Ice Cube, Art Evans

Filmografija

Iako površno provjeravanje zapleta ovoga akcijskog trilera može nagnati na misao kako je riječ tek o još jednom zanatski izvedenom naslovu, ni o čemu značajnijem, prava je istina sasvim drugačija. Naime, riječ je o nešto manje razvikanom, ali svakako zanimljivom i napetom naslovu kultnoga majstora Waltera Hilla, koji je i ovdje pokazao kako mu je malo tko ravan u režiranju nepredvidivih akcijskih naslova u kojima su jednako koliko i scene pucnjava i bijega važne i dramska suočavanja sjajnih dijaloga.

Vince (Bill Paxton) i Don (William Sadler), dvojica vatrogasaca iz Arkansasa, dospiju u posjed mape koja vodi do ukradenog zlata koje je sakriveno u jednoj napuštenoj tvornici istočnog St. Louisa. Ono što vatrogasci ne znaju je da se tvornica nalazi na teritoriju kojim vlada mjesna banda, koja u njoj često vrši smaknuća svojih neprijatelja. Tijekom svoje akcije, Vince biva svjedokom jedne takve likvidacije, ali ne uspijeva pobjeći neopažen. Vođa bande, King James (Ice-T), i njegov zamjenik Savon (Ice Cube) ne mogu se složiti oko toga kako će se rješiti Vincea i Donea.

Bill Paxton i William Sadler odlično se nadopunjuju kao prijatelji koji u svojim životima pod svaku cijenu žele postići nešto više, a ništa slabiji nisu ni slavni reperi Ice-T i Ice Cube, u prijetećim ulogama beskompromisnih kriminalaca.


Komentari (0)

Foto