petak, 24.01.2020 16:25

Tata i zetovi (2006)

Tata i zetovi (Originalni naziv)

komedija

Tata i zetovi se ne podnose sve dok se ne pokrene pitanje nasljedstva

 
Režija: Faruk Sokolović
Scenarij: Hasan Džafić
Uloge: Bora Stjepanović, Ivo Grgurević, Nikolina Jelisavec, Mia Begović, ...

Filmografija

Priča o grupi ljudi dijametralno suprotnih karaktera i svjetonazora, koji ne žive pod istim krovom i koji, boreći se da dođu do nasljedstva i prolazeći kroz niz nesporazuma, jedni druge svjesno ili nesvjesno uvaljuju u nevolje ili se "vade" iz njih

"Tata i zetovi" funkcioniraju kao globalna metafora regije u kojoj žive likovi. Obitelji se najčešće ne mogu ni o čemu dogovoriti osim kada se radi o pitanju podjele ili prodaje tatine kuće i imanja. Stalno nepovjerenje, sumnjičenje, podmetanje, demagogija, pa i konkretne zavjere, rezultiraju permanentnim sukobima, te javnim i tajnim koalicijama i savezima kćeri i zetova. Jedino što je zajedničko svim zetovima je da osjećaju kroničan nedostatak novca u svojim džepovima i čini im se da je jedini izlaz iz takve situacije nametnuti se kao tatin ljubimac i potencijalni nasljednik.

Veliki i autoritativni tata(Bora Stjepanović), razvedeni je šezdesetogodišnjak, koji osim što se bori da očuva obitelj na okupu ima i poneku slabost: sumnjivu prošlost i strast prema ženama tako da u njihov život ulazi i tatina djevojka Raviojla (Mia Begović), koja ne bi imala ništa protiv da postane maćeha  njegovoj djeci.

Policijskom inspektoru Dautu (Ivo Grgurević) životni je san raskrinkati Žarkovu prošlost i otkriti gdje skriva novac zarađen na sumnjiv način. Od sitnog kriminala dok je kao mladić ‘operirao’ po Italiji do ozbiljnijih kriminalnih, nikad dokazanih, radnji po Njemačkoj i Francuskoj poslije kojih, kako se sumnja, Žarko ostavlja novac i vraća se kući gdje vodi uzoran obiteljski život.

Daut sve slobodno vrijeme provodi u kafiću u kojemu ima ‘špijuna’, konobara Cicka, koji je informiraniji od policije. U priči je i Čaruga (Haris Burina), vlasnik Agencije tajnih kupaca, za koju Žarko obavlja konspirativne poslove. Čaruga upada u zamku kada od biznismena Bubića (Dragan Bjelogrlić) prihvati radni zadatak koji ga dovodi u niz opasnih situacija iz kojih ga spašava Daut.

Likovi serije su tata Žarko Bošnjak, njegove kćeri kojima je dao imena po povjesnim ličnostima revolucionarki Klara (Cetkin), Roza (Luksemburg), Indira (Gandi) i četvrta neudana Jadranka koja je dobila ime po tatinom najdražem moru gdje je buknula njegova ljubav s posljednjom ženom. Zetovi su različitih nacionalnosti: Zoran Stupar je Srbin, Jusuf Ljajić je iz Sandžaka, Slaven Marinčić je iz Hercegovine, a tu je i potencijalna ‘žrtva’ za četvrtog zeta Turčin Mahmut. Zanimljivo je što glumci u seriji uz svoje role imaju i neobične glazbene zadatke.

Serija je snimljena u produkciji JSBiH i producentske kuća 'Mebius film' iz Sarajeva.


Komentari (1)

Foto