Henry Fool (1997)

Henry Fool (Originalni naziv)

komedija drama

Povučeni Simon otkriva skriveni talent

 
Režija: Hal Hartley
Scenarij: Hal Hartley
Uloge: Thomas Jay Ryan, James Urbaniak, Parker Posey, Maria Porter, James Saito

Filmografija

James Urbaniak je Simon, čistač ulica koji uzdržava svoju klinički depresivnu majku i pohotnu sestru koja ne zna što bi sa sobom od dosade. Ovo troje dobiva novog stanara u svome jeftinom i vlažnom podrumskom stanu: bivšeg osuđenika zbog seksualnih prijestupa, kolosalnog egomanijaka, glasnog lančanog pušača koji guta pivo u nemalim količinama, samozvanog gerilskog intelektualca po imenu Henry Fool.

Simon je mirni, povučeni čistač ulica i njegov život upravo je toliko neugodan i besadržajan koliko biste i očekivali s obzirom na njegovo zanimanje; nije ga previše briga za njegov posao, većina ljudi iz susjedstva dočekuje ga s nasiljem ili prijezirom, a dijeli kuću s Mary (Maria Porter), mrzovoljnom majkom na tabletama, i Fay, moralno labilnom sestrom.

Jednoga dana pojavljuje se Henry Fool (Thomas Jay Ryan) koji tvrdi da je pisac te se nalazi baš usred velikog projekta naslovljenog „Ispovijesti“ i treba  mu smještaj. Henry se na kraju useli k Simonu i njegovoj obitelji, gdje ne gubi vrijeme te uskače u krevet i k Mary i k Fay, te potiče Simona da piše u časopisu. Simon počinje pisati u dugim bujicama riječi koje se, iznenađujuće, slažu u jampski pentametar.

Henry govori Simonu da je to što on piše poezija te da je zaista nadaren. Simon isprva, čini se, sumnja, no nakon što mu je nekoliko djela objavljeno na internetu, stječe veliki broj zagriženih obožavatelja te ga se poštuje kao jednog od velikih autora našega doba. Henry, međutim, ne uspijeva napredovati sa svojom knjigom ili životom i dok se Simonova zvijezda polako uspinje, Henryjeva putanja polako tone nad horizontom.


Komentari (0)

Foto