Prokletstvo krizantema (2006)

CURSE OF THE GOLDEN FLOWER / MAN CHENG JIN DAI HUANG JIN JIA (Originalni naziv)

akcija drama romantika

Radnja filma je smještena u doba kineske dinastije Tang gdje započinje urota protiv cara

 
Režija: Yimou Zhang
Scenarij: Yimou Zhang, Bi Feiyu, Yu Cao
Uloge: Yun-Fat Chow, Gong Li, Jay Chou, Ye Liu, Man Li, Jin Chen, Dahong Ni, ...

Filmografija

Najistaknutiji kineski sineast današnjice, Zhang Yimou, godine 2002., gotovo u isto vrijeme kad je Ang Lee predstavljao svoj veliki hit i artistički uspjeh "Tigar i zmaj", izišao je u javnost svojim prvim povijesno-borilačkim filmom "Heroj". Spajanje spektakularnog povijesno-borilačkog žanra s melodramom i visokim artom Zhang je nastavio i u sljedećem svom filmu "Kuća Letećih bodeža", po mnogima možda i najboljem izdanku takvog žanra, da bi svojevrsnu trilogiju zaokružio "Prokletstvom zlatnog cvijeta". To ostvarenje kritičari su nazivali spojem "Heroja" i Shakespearea.

Kina, 10. stoljeće, vladavina dinastije Tang. Vrijeme je Chong yang festivala i predvorje carske palače ispunjeno je nepreglednim mnoštvom žutih cvjetova. Boležljiva carica Feniks pokušava se intimizirati sa svojim posinkom i nekadašnjim ljubavnikom, krunskim princem Wanom, no on je odbija, jer potajno ljubuje s mladom Chan, kćeri carskog liječnika, s kojom želi i pobjeći. Neočekivano, na dvor se vraća car Ping s mlađim sinom, princom Jaijem, navodno kako bi praznike proslavio s obitelji. Jai je također emotivno blizak s caricom i jako zabrinut zbog njezinog zdravstvenog stanja te opsjednutosti zlatnim krizantemama. Tu je i najmlađi carev sin Yu, koji se osjeća zanemarenim u velikoj sjeni starije braće. Car je vrlo sumnjičav, i doista - sprema se urota i pobuna protiv njega...

Film prije svega zadivljuje ingenioznom scenografijom, osobito uporabom intenzivnih jarkih boja, a spomenimo i da glumačku ekipu predvode dvije kineske megazvijezde jakog međunarodnog statusa, Yun-Fat Chow (Bolje sutra 1-3, Tigar i zmaj) i Gong Li (Zbogom moja konkubino, Šangajska trijada), koja je inače godinama bila i u ljubavnoj vezi s redateljem Zhangom. Film je u Cannesu dobio Tehnički Grand prix, nominiran je za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, te za Oscara u kategoriji najbolje fotografije, koju je potpisao ugledni Yue Lu.


Komentari (0)

Foto