Melvin i Howard (1980)

MELVIN AND HOWARD (Originalni naziv)

komedija drama

Istinita priča o M. Dummaru kojem je H. Huges navodno ostavio 150 milijuna dolara

 
Režija: Jonathan Demme
Scenarij: Bo Goldman
Uloge: Paul Le Mat, Mary Steenburgen, Elizabeth Cheshire, Jason Robards, Pamela Reed

Filmografija

Ugledni američki režiser Jonathan Demme (Čudesna djevojka, Udana za mafiju, Kad jaganjci utihnu, Philadelphia, Voljena, Mandžurijski kandidat) u ranom razdoblju djelovanja snimio je film temeljen na istinitoj priči o Melvinu Dummaru, kojeg je ekscentrični multimilijunaš Howard Hughes navodno imenovao jednim od svojih nasljednika i ostavio mu preko 150 mijuna dolara...

Godine 1967. u pustinji Nevade Melvin Dummar nailazi na ozljeđenog postarijeg čovjeka, koji ga zamoli da ga odveze do Las Vegasa. Melvin to i učini, a onda se vrati skromnom domu, supruzi Lyndi i kćerkici Darcy. Lynda uskoro napusti Melvina, rođenog gubitnika, no nakon nekog vremena mu se vrati i u TV showu osvoji deset tisuća dolara. Dummarovi kupe lijepu kuću, no kad se Melvin počne razbacivati s novcem, Lynda ga s Darcy ponovo napusti. Melvin upozna mormonku Bonnie, samohranu majku dvoje djece, i vjenča se s njom. Jednog dana, primi oporuku kojom mu multimilijunaš Howard Hughes ostavlja više od 150 milijuna dolara. Melvin shvati da je Howard Hughes starac kojem je prije podosta godina pomogao u pustinji...

Ta tzv. mormonska oporuka koju je H. Huges ostavio Melvinu Dummaru bila je jedna od desetaka "pronađenih" nakon Hughesove smrti, koji je po svemu sudeći umro bez napisana testamenta. Sudovi su odbacili sve navodne oporuke, pa tako i "mormonsku", a Melvin Dummar nastavio je raditi na obiteljskoj benzinskoj pumpi. Dummar se inače pojavljuje i u filmu, u malenoj cameo ulozi, dok njega samog utjelovljuje odlikovani vijetnamski veteran Paul Le Mat, najpoznatiji po debitantskoj ulozi automobilističkog heroja u Američkim grafitima.

Uz sjajnog Le Mata, glavnu žensku ulogu tumači izvrsna, Oscarom nagrađena Mary Steenburgen (Put na jug, Ragtime, Život kao kuća), a Howarda Hughesa utjelovio je ugledni, za Oscara nominirani Jason Robards, inače dvostruki dobitnik Akademijine nagrade za filmove Svi predsjednikovi ljudi i Julia (prije smrti ostvario je nezaboravnu ulogu u filmu Magnolija).

Osim Mary Steenburgen za najbolju žensku sporednu ulogu, film je nagrađen i Oscarom za najbolji originalni scenarij, kojeg je dobio Bo Goldman, koji je prethodno Oscarom nagrađen i za koscenarij Leta iznad kukavičjeg gnijezda, a kasnije nominiran i za scenarij Mirisa žene. Spomenimo da je Mary Steenburgen osim Oscarom za ulogu Melvinove supruge nagrađena i Zlatnim globusom, za koji je su bili nominirani i Paul Le Mat te sam film.


Komentari (0)

Foto