Dani groma (1990)

Days of Thunder (Originalni naziv)

akcija drama sport

Priča o putu talentiranog mladića koji želi postati najboljim vozačem auto utrka

 
Režija: Tony Scott
Scenarij: Robert Towne, Tom Cruise
Uloge: Tom Cruise, Robert Duvall, Nicole Kidman, Randy Quaid, Cary Elwes, ...

Filmografija

Film obiluje spektakularnim prizorima utrkivanja i brzih vožnji, a 1991. nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg zvuka, te je i iste godine dobio nagradu BMI Film Music.

Cole Trickle (Tom Cruise) je mladi vozač koji se može pohvaliti iskustvom iz utrka Formule. Tajkun i trgovac automobilima Tim Daland (Randy Quaid) regrutira ga u svoju momčad koja se natječe u NASCAR Winston Cup seriji. Daland ujedno nagovori bivšeg šefa ekipe Harryja Hoggea (Robert Duvall) da se iz mirovine vrati na trkaće staze i bude vođa novog tima. Cole se u početku teško prilagođava drugačijem automobilu, a na stazi ga straši trenutni šampion Rowdy Burns (Michael Rooker). Nakon što većinu utrka Cole završi s pregorenim motorom, Daland mu odredi strogi režim treninga, koji se isplati na Darlington utrci, na kojoj Cole pobijedi nadmašivši i svog velikog protivnika Burnsa. Rivalstvo se pojačava iz utrke u utrku, sve dok na "Daytoni 500" obojica ne pretjeraju, sudare se i zbog ozbiljnih ozljeda završe u bolnici.
Poznati redatelj, Tony Scott ("Glad”, "Top Gun”, "Policajac s Beverly Hillsa 2”, "Prljavi igraju prljavo”, "Istinita romansa”, "Grimizna plina”), okušao se kao redatelj ove sportske akcijske drame, koja je okupila poznati glumački ansambl. U glavnim ulogama gledamo Toma Cruisea, Nicole Kidman, Roberta Duvalla te Randyja Quaida, u filmu u kojemu možemo prepoznati i prave vozače NASCAR utrke, Rustyja Wallacea, Neila Bonnetta i Harryja Ganta.
Prvi od tri filma u kojima je nastupio tada bračni par Cruise-Kidman nastao je u produkciji poznatih Jerryja Bruckheimera i Dona Simpsona. "Dani groma” je prvoklasna adrenalinska vožnja, koja će biti jednako uzbudljiva gledateljima koji možda ne obožavaju utrke automobilima, ali i dovoljno stvarna i uzbudljiva pravim vozačima ovoga opasnog sporta.

Komentari (0)

Foto