Mačak u čizmama (1999)

PUSS IN BOOTS (Originalni naziv)

dječji animirani

Pametan, brbljavi mačak u čizmama čvrsto odluči svog vlasnika Gunthera učiniti princem

 
Režija: Phil Nibbelink
Scenarij: Phil Nibbelink
Uloge: Judge Reinhold, Vivian Schilling, Kevin Dorsey, Dan Haggerty, Michael York

Filmografija

Jednom davno u zemlji kojom je vladao dobri kralj (glas: Dan Haggerty) živio je mladić Gunther (glas: Judge Reinhold). Sve što je Gunther imao bio je njegov mačak u čizmama (glas: Michael York). Pametna i brbljava životinja čvrsto je odlučila svoga vlasnika učiniti princem isplaniravši njegovu ženidbu s kraljevom prelijepom kćeri (glas: Vivian Schilling). No na tom će mu se putu ispriječiti strašno čudovište...

Jednom davno u zemlji kojom je vladao dobri kralj (glas: Dan Haggerty) živio je mladić Gunther (glas: Judge Reinhold). Sve što je Gunther imao bio je njegov mačak u čizmama (glas: Michael York). Pametna i brbljava životinja čvrsto je odlučila svoga vlasnika učiniti princem isplaniravši njegovu ženidbu s kraljevom prelijepom kćeri (glas: Vivian Schilling). No na tom će mu se putu ispriječiti strašno čudovište (glas: Kevin Dorsey) te će spretni mačak morati nadmašiti samoga sebe kako bi Gunther postao princezin muž...

Jedna od najpopularnijih europskih bajki "Mačak u čizmama" ima niz inačica, a među najpoznatijima su one u zbirci Charlesa Perraulta iz 1697. te u kasnijoj kolekciji narodnih priča braće Grimm. Pritom je naslovni lik postao pravi transgeneracijski junak i primjer trijumfa mudrosti i lukavosti nad okrutnošću i glupošću. Mačak u čizmama postao je i lik brojnih ekranizacija, a jedna od posljednjih je i ova animirana bajka koju je realizirao Phil Nibbelink (An American Tail: Fievel Goes West, Leif Erickson: Discoverer of North America).

Snimljena u tehnici tradicionalne animacije, ova je verzija priče šarmantni spoj dobro poznatog zapleta o mačku koji pomaže svom mladom vlasniku i pjevanih dionica u kombinaciji s kolorističkim vatrometom. Dopadljiv crtež likova i pozadine koji asocira na slikovnice, odnosno ilustrirane bajke, s lakoćom privlači pozornost najmlađe publike. Glas mačku je posudio britanski glumac Michael York koji se nakon projekata za veliki ekran (Tri mušketira, Loganov bijeg) posvetio TV filmovima i serijama, ali i nastupima u aktualnim kinoserijalima (Austin Powers).

Uz njega likovima u filmu glasove su posudili J. Reinhold (Policajac s Beverly Hills, serija Seinfeld) te V. Schilling (Future Shock, In a Moment of Passion). Da bajka "Mačak u čizmama" i dalje privlači pozornost filmaša, svjedoči i podatak da je za 2010. najavljena visokobudžetna animirana komedija, spin-off serijala "Shrek", u kojem će naslovnom lukavcu glas posuditi Antonio Banderas.

Glasovi: Judge Reinhold, Vivian Schilling, Kevin Dorsey, Dan Haggerty, Michael York


Komentari (0)

Foto