Zmajeva šaka (1972)

FIST OF FURY / JING WU MEN (Originalni naziv)

akcija triler drama

Kung fu majstor se suprotstavlja ugnjetavačima koji su odgovorni za smrt njegova učitelja

 
Režija: Lo Wei
Scenarij: Lo Wei
Uloge: Bruce Lee, Nora Miao, James Stein, Maria Yi, Ping-Ao Wei, Riki Hashimoto...

Filmografija

Ovaj film je druga suradnja legendarnog Malog Zmaja Brucea Leeja i slavnog hongkonškog redatelja, producenta i glumca Lo Weija, nakon što su godinu ranije zajedno realizirali "Velikog gazdu", prvi film u kojem je Bruce Lee imao glavnu ulogu. Lee, inače rođen u San Franciscu, a uglavnom odrastao u Hong Kongu, prethodno je bio najpoznatiji po vodećoj epizodnoj ulozi u američkoj TV seriji "Zeleni stršljen".

Šangaj u vrijeme japanske okupacije. Mlad i nevjerojatno nadaren majstor borilačkih vještina Chen Zhen vraća se u matičnu borilačku školu Ching Woo, koju je osnovao i vodio jedan od najvećih kineskih borilačkih majstora. Obožavani učitelj je umro, ali Zhen ne vjeruje u službeno izvješće da je uzrok upala pluća, nego da je voljenog učitelja netko ubio. Starješine škole pokušavaju ga primiriti, no ubrzo se pojave predstavnici japanske škole Suzuki i potcjenjivački izazovu kineske učenike.

Poštujući mirotvorstvo svog velikog učitelja, njegovi sljedbenici se suzdržavaju od odgovora na drsku provokaciju, no Zhen odluči odgovoriti na izazov. Na svoju ruku uputi se u japansku školu i tamo s lakoćom svlada tridesetak protivnika, a naposljetku nadvlada i ponizi njihova glavnog instruktora. Kad poglavar japanske škole, Hiroshi Suzuki, čuje za to, zapovijedi napad na kinesku školu, ali ne uspiju pronaći Zhena. Stoga starješinama kineske škole daju ultimatum da ga u roku od tri dana isporuče ili će im zatvoriti školu.

Lee je "Zmajevu šaku" napravio u maniri špageti vesterna (najočitije u filmskoj glazbi koja se oslanja na izričaj Ennija Morriconea), pri čemu je znakovit pomak od prethodnog filma "Veliki gazda". Dok je tamo Lee tumačio nevina mladića u potrazi za pravdom, ovdje je na djelu ista dramska situacija garnirana izrazitim patriotskim nabojem, ali Lee sad utjelovljuje lik koji je već iskusniji i čijom psihom dominira ne samo apsolutna usamljenička posvećenost cilju, nego i nemilosrdnost, dok se određeni kontrapunkt pokušava pronaći u ljubavnoj priči.

Već u sljedećem ostvarenju "Na zmajevom putu", koji je Lee sam napisao i režirao, Mali Zmaj će jednodimenzionalno čvrstom karakteru dodati dobrodošlu humornu dimenziju, a godinu kasnije nastat će najglasovitiji Leejev film "U zmajevom gnjezdu", ujedno i njegov posljednji projekt prije daleko prerane smrti pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima (slična sudbina snaći će i njegova darovitog sina Brandona Leeja, proslavljenog kultnom "Vranom"). Uloge: Bruce Lee, Nora Miao, James Stein, Maria Yi, Ping-Ao Wei, Riki Hashimoto, Robert Baker, Lo Wei Scenarist i redatelj: Lo Wei


Komentari (6)

Foto