Požuda (1992)

Damage (Originalni naziv)

drama erotika

Film prema romanu Josephine Hart: Član Parlamenta strastveno se zaljubi u sinovu zaručnicu

 
Režija: Louis Malle
Scenarij: David Hare, Josephine Hart
Uloge: Jeremy Irons, Juliette Binoche, Miranda Richardson, Rupert Graves, ...

Filmografija

Dio kritike shvatio je ovaj film samo kao priču o muškom klimakteriju i problemima koje on donosi. No, glasoviti redatelj Louis Malle pokazao je da je drama koju proživljava okolina takvog čovjeka još mnogo veća. Uloga Mirande Richardson, koja glumi Flemingovu ženu, bila je posebno zapažena. Nominirana je za razne nagrade, a na kraju je dobila nagradu Britanske akademije, te nagradu Udruge njujorških filmskih kritičara. Skladatelj glazbe za film, Zbigniew Preisner, dobio je nagradu Udruge losanđeleskih filmskih kritičara.

Dr. Stephen Fleming (J. Irons) ministar je u britanskoj vladi. Oženjen je s Ingrid Lloyd (M. Richardson) koja potječe iz vrlo stare i ugledne obitelji. S njom ima odrasla sina novinara Martyna (R. Graves) i kćer tinejdžerske dobi Sally (G. Clarke). Na jednom prijmu javi mu se Anna Barton (J. Binoche) i predstavi kao Martynova djevojka. I Stephen i Anna odmah osjete da strahovito privlače jedno drugo. Drugog dana ona ga nazove na posao i zakaže mu sastanak u svom stanu. Čim on stigne, započnu bez riječi strastveno voditi ljubav.

Drugog dana na večeri u restoranu Martyn formalno predstavi Annu roditeljima i djedu, majčinu ocu Edwardu Lloydu. Martyn hoda s Annom tek nekoliko mjeseci. Anna je odrasla u diplomatskoj obitelji, uz majku Francuskinju i oca Engleza. Školovala se po cijelom svijetu, a bila je vrlo bliska s bratom koji se ubio kad je imala petnaest godina. Stephen nastavlja svoju vezu s Annom, potajno je posjećuje u stanu, a jednom čak za njom otputuje u Pariz, gdje je provodila vikend s Martynom. Stephen želi napustiti ženu, no Anne to ne želi. On se nada da se Anne neće udati za Martyna. Ali, na vikendu kod Edwarda Lloyda Stephen čuje da će se Martyn uskoro s njom oženiti. Ako se otkrije veza Stephena i Anne, emocionalna šteta koju će pretrpjeti njegovi najbliži mogla bi biti vrlo velika...


Komentari (3)

Foto