Dobrotvor (2009)

THE PHILANTHROPIST (Originalni naziv)

akcija drama

Uspješni tajkun odluči svoju moć i novac iskoristiti za pomoć nesretnim ljudima u nevolji

 
Režija: Jonas Pate
Scenarij: Tom Fontana, Charlie Corwin, Jim Juvonen
Uloge: James Purefoy, Neve Campbell, Jesse L. Martin, Michael K. Williams, ...

Filmografija

On može imati sve što poželi, ali sve što želi je pomagati - upoznajte buntovnika s razlogom!

Teddy Rist (James Purefoy) je milijarder i bonvivan, uspješni tajkun koji obožava žene, novac i moć, ali koji uza sve to svoju strast koristi i za nešto potpuno drugačije. On je, naime, prvi svjetski osvetnički dobrotvor, spreman svoje vrijeme i novac bez razmišljanja uložiti tamo gdje nesretnima najviše trebaju, gdje god to na planeti bilo. Teddyjev se život  bio dijametralno promijenio kada je tijekom posjete Nigeriji u jednoj oluji spasio život malom dječaku. Ovaj čin spontane ljudskosti nakon dužeg ga je vremena ispunio osjećajem korisnosti, pa se Teddy impulzivno i brzo odlučuje na slijedeće korake.

Pomažući drugima, međutim, Teddy pomaže i samom sebi, čisteći svoju dušu i istjerujući demone koji su ga pratili sve od smrti njegova mladog sina, kada je izgubio sve što je uistinu volio. No, želja za pomaganjem je jedno, nužna sredstva nešto drugo, a realne okolnosti u kojima bi se pomoć trebala odvijati sasvim treće, pa će, ovisan o riziku i adrenalinu, Teddy u svojim misijama često morati ulaziti u velike opasnosti - pregovarat će s onima koji na umu imaju samo vlastitu korist, dogovarat će se s velikim dilerima droge i ratnim lordovima, trgovati s traženim kriminalcima. Svi će se ti rizici ipak jednom isplatiti, kada pomoć stigne do onih kojima je najviše potrebna.

Na američkom tržištu predstavljena lani, emitirajući se preko ljeta 2009. godine, odlična dramska serija "Dobrotvor" - iza koje stoji autorski tim na čelu s Tomom Fontanom - dolazi i na hrvatske televizije, na programu RTL Televizije. Spoj dramskih previranja glavnog lika čiji motivi nisu baš najjasniji, s obzirom da je riječ o bogatašu koji bi svoj čitav život mogao provoditi lagodno i bezbrižno, s akcijskim tempom radnje koja se odvija na nekima od najopasnijih svjetskih lokacija, seriju čini originalnom i uzbudljivom. Iako smo većinu njenih elemenata imali prilike gledati i ranije, rijetko je kada to bilo na istome mjestu, zbog čega ne čudi zavidan prijem koji je serija ostvarila kod kritike.

U glavnoj ulozi milijardera kojega će dobročinstvo odvesti i do, među ostalima, Myanmara, Kosova, Nigerije ili Kašmira, gledamo uglednog Jamesa Purefoya, najpoznatijeg po markantno nastupu u seriji „Rim", gdje je tumačio Marka Antonija. Uvijek je pravo zadovoljstvo gledati glumca koji se široj publici dokazuje sjajnim nastupom, a uloga Teddyja Rista upravo je takva. Teddyjeva poslovnog partnera Philipa Maidstonea igra Jesse L. Martin, a njegovu suprugu Oliviju Maidstone slavna Neve Campbell, zvijezda brojnih filmskih hitova od kojih je najpoznatiji horor serijal „Vrisak". Uz njih, u osam 45-minutnih epizoda prve sezone gledamo i brojna druga poznata televizijska lica.

 


Komentari (2)

Foto