Moj brat Aleks (1991)

Moj brat Aleksa (Originalni naziv)

drama

Priča o velikom vizionaru i romantičaru ali ujedno i gubitniku u privatnom životu

 
Režija: Aleksandar Jevđević
Scenarij: Đorđe Lebović, Josip lešić
Uloge: Branislav Lečić, Alma Prica, Snežana Bogdanović, Aleksandar Berček, ...

Filmografija

Moj brat Aleksa, romantična je biografija jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika Alekse Šantića. Priča je to o velikom vizionaru i romantičaru s jedne strane, i velikom gubitniku u privatnom životu s druge strane. Suptilno ispričanu priču iz mostarske čaršije majstorski nam je ispričao njegov stariji brat.

Veliki Šantić rođen je u strogo patrijarhalnoj, bogatoj mostarskoj trgovačkoj obitelji, u srcu konzervativne društvene sredine Bosne i Hercegovine na prijelazu stoljeća, u kontraverznim vremenima s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Šantić se vrlo mlad zaljubljuje najprije u Slavonku Anku Tomlinović, kćerku siromašnog doseljeničkog fotografa, koju na kraju ostavlja pod pritiskom svoje strogo pravoslavne obitelji.
Nešto kasnije Šantić upoznaje i Zorku Šolinu, mladu i bogatu Mostarku, koja zbog interesa svoje pragmatične obitelji napušta pjesnika, ostavljajući mu još jednu ranu na srcu. U svojim zrelim godinama, u početku Prvog svjetskog rata Šantić se strastveno angažira u društvenom i političkom životu Mostara, dajući jednom čitavom dobu osebujan pečat. Vrlo brzo uslijedit će i razočarenja, siromaštvo, bolest, tuga i usamljenost. I prije svega izvjesnost prerane smrti.

Komentari (0)

Foto