Dobar posao u Italiji (2003)

The Italian Job (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Remake istoimenog filma iz 1969. u kojem pljačkaši gradskim ulicama bježe Mini Morrisima

 
Režija: F. Gary Gray
Scenarij: Troy Kennedy-Martin, Donna Powers
Uloge: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Donald Sutherland, Edward Norton, ...

Filmografija

Svojevrsna prerada kultnoga istoimenoga britanskoga kriminalističkog filma, "Dobar posao u Italiji“ ipak je u mnogo većoj mjeri samosvojan i originalan naslov, koji od izvornika preuzima tek neke motive, nikako ne i kompletan okvir i radnju. Redatelj F. Gary Gray lakoćom je spojio neizvjesnost trilera, nabrijanost akcijskog žanra i lepršavost komedije, u film koji se po količini zabave i užitka s pravom može mjeriti sa slavnijim "Oceanovih 11“.

Film je snimljen po staroj verziji istoimenog filma iz 1969. godine s Michaelom Caineom u glavnoj ulozi koji je moderniziran kako bi publici ponudio nove obrate. Velika avantura počinje u Veneciji, putuje preko talijanskih Alpa i Philadelphije i završava na ulicama Los Angelesa.
Lopovska banda kojoj je na čelu Charlie Croker (Mark Wahlberg) uspjela je izvesti gotovo nemoguću pljačku u Veneciji, samo da bi tijekom bijega doznala kako ju je jedan od njih, Steve (Edward Norton), izdao kako bi najveći dio plijena zadržao za sebe. Strpljivo planiranje osvete je pri kraju, a ekipi se, isprva nevoljko, pridružuje i iskusna obijačica sefova Stella Bridger (Charlize Theron), kći Crokerova učitelja Johna (Donald Sutherland). Steve trenutno luksuzno živi u Los Angelesu, ni ne pomišljajući kako će njegovo ukradeno zlato uskoro promijeniti vlasnika.
Film je dobio nagradu ASCAP, redatelj filma osvojio nagradu na American Black film festivalu te nagradu Black Reel.

Komentari (15)

Foto