Zajedništvo (1989)

COMMUNION (Originalni naziv)

drama sf

Na granici sna i jave Whitley i ostali ukućani dožive traumatični susret s izvanzemaljcima

 
Režija: Philippe Mora
Scenarij: Whitley Strieber
Uloge: Christopher Walken, Lindsay Crouse, Frances Sternhagen, Andreas Katsulas, ...

Filmografija

Film "Zajedništvo" nije žanrovski jednoznačan s obzirom da je piščevo djelo svrstano u publicistiku, a ne u beletristiku, i s obzirom da je on ustrajao u tvrdnjama da je riječ o istinitim događajima. Napisavši sâm scenarij za film te preuzevši posao koproducenta, Strieber se udružio s redateljem Philippeom Morom (Mad Dog Morgan, The Return of Captain Invincible).

Whitley Strieber (C. Walken) pisac je iz New Yorka koji u skladnom braku sa suprugom Anne (L. Crouse) ima sina Andrewa (J. Carlson). Jednog dana Whitley s obitelji i prijateljima Alexom (A. Katsulas) i Sarom (T. Hanauer) odluči provesti nekoliko dana u kući za odmor daleko od velegradske gužve. Na granici sna i jave Whitley i ostali ukućani dožive traumatični susret s izvanzemaljcima što kasnije svi zaborave. Kada se pri sljedećem posjetu prirodi ovo iskustvo ponovi, Whitley je siguran da je doživio nešto nevjerojatno. Sumnjajući u vlastito psihičko zdravlje, odluči potražiti pomoć od psihijatrice dr. Janet Duffy (F. Sternhagen)...

Kada netko tvrdi da su ga oteli izvanzemaljci i o tome napiše knjigu koja postane bestseler, najvjerojatnije će osvanuti na filmskom platnu. Upravo se to dogodilo popularnu američkom piscu Whitleyju Strieberu (rođ. 1945.) koji je i prije svoje uspješnice o "bliskom susretu" bio iznimno čitan autor. Prema njegovim su romanima snimljeni filmovi "Wolfen" (1981) i "Glad za krvlju" (1983) pri čemu je potonji okupio poznata glumačka imena Catherine Deneuve, Davida Bowieja i Susan Sarandon.

Mora je vjerno prenio Strieberov tekst na veliki ekran realiziravši vizualno dojmljiv i sadržajno uznemirujuć rad koji rezonira oko traumatična piščevog iskustva i njegovih pokušaja da dozna pravu istinu o onome što mu se dogodilo. Pritom su i redatelj i scenarist napravili najbolji posao angažiravši oskarovca C. Walkena (Lovac na jelene, Uhvati me ako možeš). Walkenova interpretacija ekstrovertnog književnika kojemu opisani susret s izvanzemaljskom rasom u šumskoj drvnari u potpunosti promijeni život i odnose s okolinom najdojmljiviji je dio filma.

Kombinirajući obiteljsku dramu, postulate znanstvene fantastike, stvaranje ugođaja strave te psihološko raščlanjivanje motiva i postupaka središnjih likova, to nije uobičajeno filmsko djelo s temom susreta s izvanzemaljcima. Uz izvrsnog C. Walkena, u filmu nastupa L. Crouse (Mjesta u srcu, Daniel), zatim F. Sternhagen (Misery, serija Kafić 'Uzdravlje'), te J. Carlson koji je za ulogu nominiran za Young Artist Award. Inače, Whitley i Andrew Streiber pojavljuju se nakratko u filmu, dok je glazba djelo slavnoga Erica Claptona.


Komentari (0)

Foto