Čudnovati vrtovi (2003)

EFFROYABLES JARDINS / STRANGE GARDENS (Originalni naziv)

komedija drama

Priča o dvojici prijatelja koji su izbjegli sigurnu smrt tijekom Drugog svjetskog rata

 
Režija: Jean Becker
Scenarij: Jean Cosmos, Guillaume Laurant, Jean Becker, ...
Uloge: Jacques Villeret, André Dussollier, Thierry Lhermitte, Benoît Magimel, ...

Filmografija

"Strašni vrtovi" zabavan je i vrlo suptilan film, koji je adaptacija istoimenoga francuskoga romana Michela Quinta. Priča je to o dvojici prijatelja čiju je međusobnu odanost pojačala za dlaku izbjegnuta tragedija tijekom Drugoga svjetskog rata, kada su trebali biti ubijeni.

Pedesetih godina u Francuskoj, Jacques (J. Villeret), provincijski učitelj, se vraća s obitelji u malo provincijsko mjesto u kojemu je živio u vrijeme okupacije, da tamo, kao i svakoga ljeta, održi klaunovsku točku. Kada njegov najbolji prijatelj André uvidi da se njegov sin uopće ne zabavlja odluči mu ispričati priču o tome kako je uopće došlo do toga da se njegov otac odlučio za taj posao: naime, u vrijeme rata su on i njegov otac, nerazdvojni prijatelji, minirali prugu kraj njemačkog vojnog stožera. Iste su ih večeri njihovi neprijatelji zarobili, zajedno s još dvoje mještana i zatočili ih u presušeni bunar dok ne otkriju počinitelja. Sažalivši se, stražar im je odlučio pomoći...

Vrlo dobro režiran film izvrsno kombinira duhovite elemente i vrlo ozbiljne, evocirajući ratne strahote i male ljude koji preživljavaju u ratnom vihoru. Vrlo dobro dočaranoga ugođaja, izvrsne glazbe i dijaloga, film je iznadprosječno ostvarenje.


Komentari (0)

Foto