Usamljeni su hrabri (1962)

LONELY ARE THE BRAVE (Originalni naziv)

drama vestern

Priča o usamljenom sanjaru, idealistu koji se suočava sa gubitkom snova na grub način

 
Režija: David Miller
Scenarij: Dalton Trumbo, Edward Abbey
Uloge: Kirk Douglas, Gena Rowlands, Walter Matthau, Michael Kane, ...

Filmografija

Dirljivu, oporu i tjeskobnu vestern dramu redateljski potpisuje David Miller, filmaš čija su djela obilježila karijere glasovitih glumaca iz zlatnog razdoblja Hollywooda."Usamljeni su hrabri" nosi prepoznatljiva obilježja Trumbova autorskog rukopisa. Protagonist priče usamljeni je sanjar, pomalo neodgovorni i neprilagođeni idealist prisiljen grubo se suočiti s gubitkom snova. Izvrsno ga glumi veliki Kirk Douglas , za svoj nastup 1963. godine zasluženo nominiran za britansku filmsku nagradu BAFTA za najboljeg stranog glumca.

John W. Burns zvan Jack (K. Douglas) zacijelo je posljednji američki kauboj. Početak je 60-ih godina prošlog stoljeća, a njemu jastuk još uvijek predstavlja tvrdo sedlo s leđa vjerne kobile Whisky, a krov nad glavom vedro nebo. San mu, međutim, neprestano ometa buka obližnjih prometnica i gradova, a nebo paraju mlazni zrakoplovi. Dok negdje daleko za upravljač velikog kamiona sjeda pomalo umorni Hinton (C. O'Connor), Jack se spušta u grad Albuquerque, gdje živi njegova stara prijateljica i davna ljubav Jerry Bondi (G. Rowlands).

No, Jerry je ovaj put nemirna, jer joj je suprug Paul (M. Kane) nedavno osuđen na dvije godine zatvora zbog pomoći ilegalnim meksičkim useljenicima. Želeći ga svakako vidjeti, Jack se odluči uvući u zatvor, za što je najbolja prilika izazivanje tučnjave u nekom gradskom salunu. Uspije se potući i s policajcima, nakon čega je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora.

Tijekom boravka iza rešetaka, dolazi u sukob sa sadistom Gutierrezom (G. Kennedy), čuvarom i zamjenikom šerifa. A kad vidi da Paula ne može nagovoriti na bijeg, odluči sam pokušati pobjeći i domoći se Meksika. Time na vrat navlači veliku potjeru koju predvodi cinični šerif Morey Johnson (W. Matthau), a u kojoj sudjeluje i Gutierrez.

 


Komentari (2)

Foto