Sveti Georgije ubiva aždahu (2009)

Sveti Georgije ubiva aždahu (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Ekranizacija kazališne drame D. Kovačevića inspirirane istinitom pričom iz Prvog svj. rata

 
Režija: Srđan Dragojević
Scenarij: Dušan Kovačević
Uloge: Lazar Ristovski, Nataša Janjić, Milutin Milošević, Bora Todorović, ...

Filmografija

U južnom Banatu, kraj parka Deliblatska peščara Srđan Dragojević snima film “Sveti Georgije ubiva aždahu” po dramskom komadu Dušana Kovačevića. Budžet filma iznosi čak pet milijuna eura po čemu se radi o najskupljem srpskom filmu ikad snimljenom. Film “Sveti Georgije ubiva aždahu” Srđana Dragojevića, nagrađen je za umjetnički doprinos na proteklom 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu.

Radnja filma smještena je u 1914. godinu, u srpsko selo na obali Save, prirodnu granicu sa moćnim Austrougarskim carstvom.

Stanovništvo u selu podjeljeno je na dvije radikalno suprotstavljene strane. Na jednoj strani su tjelesno sposobni seljani, potencijalni vojni regruti, a na drugoj, invalidi, veterani iz prethodna dva balkanska rata. Među tim grupama vlada velika netrpeljivost. Ubrzo počinje Prvi svijetski rat i zdravi dio populacije je mobiliziran. Invalidi koji su ostali u selu pokušavaju iskoristiti žene i sestre vojnika. Te vijesti dopiru do srpskih vojnika u rovovima nekoliko dana prije očekivanog neprijateljskog napada. Kako bi spriječila pobunu, srpska komanda odlučuje poslati invalide na front i tako riješi "neugodnosti". Zasnovani na istinitoj priči, ti neobični događaji predstavljaju pozadinu nesretnog ljubavnog trokuta između mladog ratnog invalida, lokalnog policajca i njegove žene, koji se okončava kao u staroj grčkoj tragediji.

Na proplanku pokraj obale Dunava sagrađeno je pravo naselje koje odgovara tom razdoblju. Napravljena je i crkva, a u središtu sela podignut je “ringišpil”, napravljen zbog aktualnog seoskog sajma. Pola kilometra dalje, uz Dunav, nalaze se vodenica i krčma, jedno od glavnih dramskih poprišta filma. Ratovi o kojima se razglaba u drami su balkanski i 1. svjetski, no metaforično se to može protegnuti i na onaj iz prve polovice devedesetih.

Uz Lazara Ristovskog i Dragana Nikolića jednu od glavnih uloga Katarine igra Nataša Janjić, rođena Splićanka, dobitnica nagrade hrvatskog glumišta, koja je od prošle godine članica zagrebačkog kazališta Gavella. Janjić je dobila angažman već na čitaćim probama.


Komentari (0)

Foto