Charlston za Ognjenku (2008)

ČARLSTON ZA OGNJENKU (Originalni naziv)

komedija fantastika povijesni

Dvije seoske djevojke kreću u potragu za muškarcem u bijeli svijet

 
Režija: Uroš Stojanović
Scenarij: Batrić Nenezić, Aleksandar Radivojević
Uloge: Sonja Kolarčić, Katarina Radivojević, Olivera Katarina, Stefan Kapičić, ...

Filmografija

Film “Čarlston za Ognjenku” (Tears for Sale) Uroša Stojanovića, najgledaniji u Srbiji u 2008. godini, osvojio je tri nagrade na festivalu Ibiza, a producentska kuća Blue Pen najavila je početak svijetske distribucije tog filma. Nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu Ibiza osvojio je Nenad Jezdić, a za najbolju scenografiju Veljko Despotović, dok je specijalnu nagradu žirija dobio reditelj Stojanović - za “ekranizaciju kompleksne priče u sferi suptilnih ljudskih vrijednosti”

To je priča o Srbiji nakon 1. svjetskog rata. Okosnica magijskih događanja jest činjenica da je zemlja zbog ratova izgubila muško stanovništvo. U malom zabačenom selu žive sestre Ognjenka (S. Kolarčić) i Mala Boginja (K. Radivojević), profesionalne narikače koje su naslijedile unosni zanat od šukunbake. Kako ne bi s navršenih 22 postala baba, Mala Boginja inzistira da Ognjenka bude s muškarcem, no jedini je izbor djed Bisa. Prije nego li završi s djedom, Ognjenka počne vrištati od užasa te zbog njezinog vriska djed umre. Sestre se nađu u velikoj nevolji. Osuđene su na lomaču, no Mala Boginja obećava seljankama da će u roku od tri dana dovesti u selo pravog muškarca...
Debitantsko ostvarenje, nastalo 2008., Uroša Stojanovića priča je o izmišljenom svijetu ostvarena u bogatoj produkciji (budžet 5 milijuna eura), što se vidi u svakom pojedinom kadru. Vizualni efekti, scenografija (Veljko Despotović), kostimografija (Ksenija Terzović), šminka (Dragoljub Jermić), glazba (Shigeru Umebayashi) te izvrsna kamera (Dušan Ivanović) čine od priče spektakl ravan bogatim svjetskim produkcijama. Bajkovita, maglovita, neugodna atmosfera i ekscentrični karakteri protkani su crnim humorom, bizarnim događajima i postupcima što u općenitom smislu filmu daju pesimističnu konotaciju. Osim poznatih glumačkih imena poput Katarine Radivojević i Olivere Katarine, svjetsku distribuciju filma preuzeo je svestrani francuski filmski stvaratelj Luc Besson.

Komentari (2)

Foto