Jahači na duge staze (1980)

The Long Riders (Originalni naziv)

vestern povijesni biografski

Priča prati jednu od najčuvenijih bandi na Divljem zapadu, bande Jessea Jamesa

 
Režija: Walter Hill
Scenarij: Bill Bryden, Steven Smith
Uloge: Stacy Keach, James Keach, Randy Quaid, Dennis Quaid, David Carradine, ...

Filmografija

Walter Hill (Vozač, Ratnici podzemlja, Južnjačka utjeha, 48 sati, Vatrene ulice) od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih oblikovao je jedan od najjačih autorskih opusa u američkoj kinematografiji tog razdbolja, a "Jahači na duge staze" jedan je od vrhunaca tog opusa.

Nakon završetka američkog građanskog rata u državi Missouri banda braće Younger i braće James pljačka banke i vlakove. Dok se ne bave pljačkama, Youngerovi i Jamesovi žive normalnim obiteljskim životom. Na tragu su im Pinkertonovi agenti, no nemaju mnogo uspjeha u pokušaju da im stanu na kraj...

Naslanjajući se na iskustva filmova svog vremena, poput "Velike pljačke u Minnesoti" Phila Kaufmana, u kojem se također tematizira banda Youngerovih i Jamesovih, ili "Vrata raja" Michaela Cimina, ali do neke mjere i na iskustvo nekih vesterna klasičnog hollywoodskog razdoblja, poput npr. "Moje drage Clementine" Johna Forda, walter Hill je svoj izrazito epizodično komponiran film ispunio nizom realističkih prizora etnografskih obilježja, koje je kontrapunktirao iznimno efektno uprizorenim akcijskim sekvencama.

Dojam realističnosti odnosno dokumentaristično pojačava neisticanje legendarnog odmetnika Jessea Jamesa u prvi plan, nego se svi bitni članovi bande tretiraju više-manje ravnopravno, a spomenimo da se u filmu pojavljuje još jedan povijesni lik legendarnog statusa - bludnica i prijestupnica Belle Starr koja je neko vrijeme ljubovala s Coleom Youngerom, vođom klana Youngerovih.

Posebna je zanimljivost da su trojicu braće Younger glumila trojica braće Carradine, braću James glumila su braća Keach, braću Miller braća Quaid, a braću Ford braća Guest, što je filmu donijelo dodatnu realističku aromu. "Jahači na duge staze" bili su u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu, a spomenimo i da je sjajnu glazbu za film napisao i sa svojim suradnicima izveo glasoviti Ry Cooder, koji se i pojavljuje u tzv. cameo ulozi kao gitarist i pjevač u salunu.

 


Komentari (0)

Foto