Jay-Z: Zatamnjenje (2004)

FADE TO BLACK (Originalni naziv)

glazba dokumentarni

Kombinacija dokumentarnog filma i snimke koncerta legendarnog repera Jay-Zja

 
Režija: Patrick Paulson, Michael John Warren
Scenarij: Patrick Paulson, Michael John Warren
Uloge: Jay-Z, Memphis Bleek, Mary J. Blige, Foxy Brown, Michael Buffer, ...

Filmografija

Je li sve bio samo vješt PR potez, ili se legendarni reper Jay-Z doista namjeravao povući pa se onda predomislio, nije uopće važno - riječ je o jednom od najinovativnijih i najkvalitetnijih svjetskih glazbenika, pa je važno jedino to što možemo uživati u njegovoj glazbi. Prava ilustracija toga jest ova izvrsna kombinacija dokumentarnog filma i snimke koncerta.

Dokumentarni film o koncertu kojim se veliki reper Jay-Z trebao oprostiti od aktivnog nastupanja i svoje vjerne publike snimljen je krajem 2003. godine u slavnoj dvorani Madison Square Garden u New Yorku, u kojoj su se domaćinu na oproštajnoj zabavi pridružili mnogi slavni kolege, među kojima i Mary J. Blige, Missy Elliott, Kanye West, R. Kelly, te njegova buduća supruga Beyoncé. Uz snimku izvrsnih nastupa kultnih pjesama, film prati i Jay-Zjev kreativni proces snimanja pjesama, uz komentare poznatih gostiju.

Kada je 2003. godine objavio svoj, kako ga je tada najavljivao, oproštajni album "The Black Album", Jay-Z je u pjesmi "December 4th" poručio slijedeće: "And if you can't respect that, your whole perspective is whack, maybe you'll love me when I fade to black." Kao nedvojbeno jedna od najvećih ne samo hip hop nego glazbenih zvijezda uopće, legendarni je reper svojim malobrojnim oponentima želio poručiti kako će se njegov značaj vidjeti tek onda kada više ne bude aktivan na sceni. Povijest je pokazala kako je bio u pravu, jer su godine nakon njegova umirovljenja bile jako siromašne za nekad najvitalniji američki glazbeni žanr. Povijest je pokazala i kako nikakvog govora o pravom povlačenju nije ni bilo, jer je nakon toga oproštajnog albuma do danas Jay-Z objavio čak tri albuma.


Komentari (0)

Foto