Slava mog oca (1990)

LA GLOIRE DE MON PERE (Originalni naziv)

melodrama avantura biografski

Adaptacija autobiografskog romana slavnoga provansalskog književnika, Marcela Pagnola

 
Režija: Yves Robert
Scenarij: Yves Robert, Louis Nucéra, ...
Uloge: Philippe Caubere, Nathalie Roussel, Didier Pain, Thérese Liotard, ...

Filmografija

Nježna i romantična pripovijest viđena očima jedanaestogodišnjeg dječaka; lirsko sjećanje na djetinjstvo sadržano u jednostavnoj priči o ljetovanju provedenom u prekrasnom selu u Provansi. Sjajnom scenografijom i kostimografijom izvrsno je dočarano vrijeme početka 20. stoljeća, kao i provansalski ugođaj likovima koji govore na nepogrešivom dijalektu.

Dječak Marcel (J. Ciamaca) je rođen u provansalskom selu, no živi s roditeljima, mlađim bratom i sestrom u Marseilleu, u kojemu mu otac radi kao učitelj, a majka kao krojačica. Dječakova teta (T. Liotard) se uda za simpatičnog bonvivana Julesa (D. Pain) koji je, za razliku od njegovog ateistički nastrojenog oca, veliki katolik, što često dovodi do prepirki između njih. Početkom ljetnih praznika, obitelj, zajedno s ujakom, odluči provesti odmor u pitoreskonom selu La Treille u zaleđu Provanse. Tijekom ljeta Marcel će provoditi dane u šetnji i igrajući se s novostečenim prijateljem Lilijem (J. Molinas), dok će njegov otac i ujak kratiti vrijeme loveći jarebice. Otac će biti preponosan na sebe kada ulovi dvije kraljevske jarebice...

Film je režirao Yves Robert, koji je uglavnom režirao zapažene komedije. "Slava mog oca" ubrzo je dobio (baš kao i roman) svoj nastavak iste godine: film "Le château de ma mère", posvećen piščevoj majci.


Komentari (1)

Foto