Kralj i ptica (1980)

LE ROI ET L'OISEAU (Originalni naziv)

animirani obiteljski fantastika

Bajkovita priča prema knjizi H. Ch. Andersena "Pastirica i dimnjačar"

 
Režija: Paul Grimault
Scenarij: Jacques Prévert, Hans Christian Andersen
Uloge: Jean Martin, Pascal Mazzotti, Raymond Bussieres, Agnes Viala, Renaud Marx

Filmografija

Film "Le roi et l'oiseau" jedno od umjetničkih djela čija maštovitost podjednako osvaja dječju imaginaciju i fascinira odrasle. Ni poslije trideset godina nije izgubio nimalo od svoje magije, ni u slici ni u zvuku, a oni koji su ga gledali kao djeca i u odrasloj ga dobi pamte kao jedan od naljepših crtanih filmova koji su ikada gledali. Treba istaknuti i glazbu Wojciecha Kilara, te pjesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert.

Jednog taštog kralja boje se svi njegovi podanici, i to s pravom, jer kralj je potpuno bezosjećajan i okrutan. Na šahovskoj ploči pomiče figure i time odlučuje o sudbini kraljevstva, jednim pokretom prsta. Slikar koji slika njegov portret mora jako paziti da ga dovoljno uljepša kako bi silnik bio zadovoljan, pa ipak će, kad slika bude gotova, završiti u rupi... Kralj je i strastveni lovac, iako metu pogađa smao slučajno. Od njegovog je metka stradala i jedna ptica, pa se otac mora brinuti o četiri nejaka ptića, hraniti ih, pokrivati ih da im nije hladno i pjevati im uspavanke. Jednog dana kralj se zaljubi u sliku lijepe pastirice. No pastirica voli mladog dimnjačara...

Redatelj Paul Grimault usvojio je uglednu nagradu Louis Delluc. Grimault je posvetio film Jacquesu Prévertu, koji je umro godine 1977., prije nego što je film završen, 1980. godine. Restauriran je 2003.


Komentari (0)

Foto