Pustolovine Huckleberryja Finna (1993)

ADVENTURES OF HUCK FINN (Originalni naziv)

drama obiteljski avantura

Bježeći rijekom Mississippi H. Finn i odbjegli rob Jim proživljavaju brojne pustolovine

 
Režija: Stephen Sommers
Scenarij: Stephen Sommers, Mark Twain
Uloge: Elijah Wood, Courtney B. Vance, Robbie Coltrane, Jason Robards, Ron Perlman

Filmografija

Kad se radi o adaptaciji tako poznatog i omiljenog književnog djela poput "Pustolovine Huckleberryja Finna" Marka Twaina, moraju se napraviti određena odstupanja i žrtvovanja u radnji i interpretaciji. Iako to nije uvijek moguće uspješno napraviti, film redatelja Stephena Sommersa, koji stoji iza velikih hitova poput "Mumije", "Povratka mumije", "Kralja škorpiona" i "Knjige o džungli", može se pohvaliti da je u tome u potpunosti uspio.Iako već postoji 6-7 adaptacija, ova je jedna od najboljih, jer usprkos izmjenama ostaje vjerna duhu originalne priče.

Iako dječak Huck Finn (E. Wood) udobno živi kod svojih dviju ljubaznih starateljica, dane provodi u bježanju iz škole, tučnjavama i traženju nevolja. Jednoga se dana pojavi njegov otac pijanac (R. Perlman) i otme ga u namjeri da se domogne novca koji mu je ostavila pokojna majka.

Huck uspije pobjeći i susreće odbjeglog roba Jima (C. B. Vance) koji želi biti slobodan. Huck i Jim kreću zajedno na put splavi niz rijeku Mississippi, te pritom susreću niz zanimljivih ljudi i upleću se u nekoliko pustolovina.

U filmu, primjerice, nema lika Toma Sawyera, ali je uspješno ostvaren pogled u ljudsku prirodu i ropstvo, a sve to uz fini smisao za humor i prekrasnu fotografiju. U ulozi Hucka Finna pojavljuje se mladi glumac Elijah Wood, danas planetarno popularan i poznat kao Frodo Baggins iz Jacksonove ekranizacije Tolkienova "Gospodara prstenova".


Komentari (0)

Foto