Sjećanja na Brighton Beach (1986)

BRIGHTON BEACH MEMOIRS (Originalni naziv)

komedija drama

Emotivna drama nastala prema uspješnom kazališnom komadu Neila Simona

 
Režija: Gene Saks
Scenarij: Neil Simon
Uloge: Jonathan Silverman, Blythe Danner, James Handy, Bette Henritze, ...

Filmografija

Eugene Morris Jerome (J. Silverman) prisjeća se dana svoje adolescencije, 1937. godine, kada je kao petnaestogodišnji židovski dječak živio u velikom kućanstvu pored Brighton Beacha u New Yorku... Zabavno djelo autorova je svojevrsna autobiografija u kojoj progovara o svom djetinjstvu i tinejdžerskim danima.

Eugene Morris Jerome (J. Silverman) prisjeća se dana svoje adolescencije, 1937. godine, kada je kao petnaestogodišnji židovski dječak živio u velikom kućanstvu pored Brighton Beacha u New Yorku. Kućanstvo su sačinjavali njegova čelična i odlučna, dominantna majka Kate (B. Danner), mekan i dobrodušan otac Jack (B. Dishy), stariji brat Stanley (B. Drillinger), teta - udovica Blanche (J. Ivey) i njezine kćeri Nora (L. Waltz) i Laurie (S. Glick). Bratu se Jerome divi i on mu je svojevrstan uzor, a rođakinja Nora vječna erotska fantazija.

Jerome, naime, kao i većina tinejdžera, burno prolazi kroz svoj pubertet, opsjednut je djevojkama i sportom, odnosno dan mu je prepun seksualnih maštarija, ali i onih o tome da će kad odraste postati član sportskog kluba New York Yankees, a ako mu to ne uspije - barem pisac. Ipak, vrhunski mu je domet odlazak u dućan Greenblatt's, kamo ga majka šalje nekoliko puta na dan...

Emotivna drama "Brighton Beach Memoirs" nastala je prema uspješnome kazališnome komadu Neila Simona, a on ju je i adaptirao za film, te predstavlja autorovu svojevrsnu autobiografiju, preciznije, prvi dio autobiografske Simonove trilogije, u kojoj progovara o svom djetinjstvu i tinejdžerskim danima. Riječ je o zabavnom djelu koje pokušava dočarati svakodnevnicu jedne brojne obitelji. Priča je ispričana kako treba - s klasičnim početkom, sredinom i završetkom, likovi se mijenjaju i sazrijevaju tijekom te priče, a njihovi su dijalozi natopljeni duhovitostima. Također, produkcijski dizajn Stuarta Wurtzela izrazito je pogođena rekonstrukcija Brooklyna 1937.


Komentari (0)

Foto