Dutch (1991)

Dutch (Originalni naziv)

komedija drama avantura

Oni su najbolji prijatelji, i mogu to dokazati ožiljcima koje su si nanijeli

 
Režija: Peter Faiman
Scenarij: John Hughes
Uloge: Ed O'Neill, Ethan Embry, JoBeth Williams, Christopher McDonald, Ari Meyers...

Filmografija

Nakon što se tijekom osamdesetih godina pokazao kao nenadmašni majstor tinejdžerske komedije, legendarni se redatelj i scenarist John Hughes bio počeo polako okretati drugoj vrsti filmova, koji su svejedno opet bili jednako smiješni koliko i precizni u ocrtavanju ljudskih odnosa. Komedija „Dutch", koju je prema Hughesovom scenariju režirao Peter Faiman, izvrsna je ilustracija te nove faze njegova rada, spoj obiteljskog filma o malom zanovijetalu i filma ceste koji poentira velikim zaključkom.

Dutch Dooley (Ed O'Neill) je običan priprosti građevinac, uvijek spreman pomoći, naviknut na obitavanje u svijetu jednostavnih ljudi. Kada svojoj novoj djevojci ponudi pomoći tako što će njenog sina za Dan zahvalnosti prevesti do Chicaga iz njegove privatne škole u Georgiji, Dutch ni ne sluti kako su pred njim naporni sati mentalnog ratovanja s dvanaestogodišnjim snobom Doyleom (Ethan Embry). Naime, Doyle uopće ne cijeni Dutcha, i stalno mu predbacuje kako nije ni do koljena njegovom ocu. Dutch je svjestan činjenice kako djeca katkada znaju biti itekako naporna, ali ovaj je nivo za njega prilično nov. Sprijateljavanje se čini kao nemoguća misija.
U vrijeme snimanja filma još uvijek niti tinejdžer Ethan Embry svoju je ulogu odigrao nevjerojatnim doziranjem samo-kontrole i ispuhivanja svih ventila, dok je slavni Ed O'Neill - ako slučajno ne znate, Al Bandy iz" Bračnih voda" - naslovnog lika odglumio upravo fantastično.


Komentari (0)

Foto